Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Hyundai Santa Fe: Αστράφτει με πέντε αστέρια (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Πυγμή και δύναμη έδειξε το Hyundai Santa Fe στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP και ανταμείφτηκε με πέντε αστέρια.

Ο θάλαμος επιβατών του κορεάτικου SUV δεν παραμορφώθηκε στη μετωπική πρόσκρουση, ενώ ο EuroNCAP αναφέρει ότι τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού και του συνοδηγού είχαν καλή προστασία.

Στη μετωπική τώρα πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας όλες οι κρίσιμες περιοχές στο σώμα του οδηγού είχαν καλή προστασία, ενώ από καλή έως επαρκής κυμάνθηκε η προστασία του πίσω επιβάτη.

Ωστόσο, στην πλευρική πρόσκρουση σε στύλο ο αερόσακος τύπου κουρτίνας δεν αναπτύχθηκε σωστά, ενώ ταυτόχρονα σκίστηκε όταν άνοιγε. Για το λόγο αυτό η Hyundai εξέτασε το συγκεκριμένο πρόβλημα, άλλαξε το σχετικό εξάρτημα στα επηρεαζόμενα οχήματα παραγωγής και κάλεσε σε ανάκληση τα Santa Fe με πανοραμική οροφή. Η σχετική δοκιμή επαναλήφθηκε από τον EuroNCAP και όντως ο αερόσακος δε σκίστηκε, αν και πάλι δεν αναπτύχθηκε όπως έπρεπε.  

Τα εμπρός καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα τους μπορούν να προστατέψουν τον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα πίσω καθίσματα.

Για τα παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών η προστασία στη μετωπική πρόσκρουση ήταν από καλή έως επαρκής, με εξαίρεση το λαιμό του μεγαλύτερου ανήλικου επιβάτη όπου η προστασία ήταν περιορισμένη. Θετικά ήταν όλα τα αποτελέσματα στη πλευρική πρόσκρουση για τα παιδιά εντός του Santa Fe. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Το καπό και ο προφυλακτήρας του Santa Fe παρείχαν από καλή έως επαρκή προστασία στο κεφάλι και στα πόδια-λεκάνη αντίστοιχα του πεζού.

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης τα κατάφερε σε υψηλότερες ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, ενώ στα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας του νέου Santa Fe περιλαμβάνεται επίσης σύστημα υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, περιοριστής ταχύτητας και υπενθύμιση πρόσδεσης των ζωνών για όλα τα καθίσματα ακόμα και για την προαιρετική τρίτη σειρά καθισμάτων.

Δείτε παρακάτω την αναλυτική βαθμολογία και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης του νέου Santa Fe.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 94%

Προστασία παιδιών: 88%

Προστασία πεζών: 67%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 76%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.