Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Hyundai Santa Fe: Αστράφτει με πέντε αστέρια (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Πυγμή και δύναμη έδειξε το Hyundai Santa Fe στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οργανισμού EuroNCAP και ανταμείφτηκε με πέντε αστέρια.

Ο θάλαμος επιβατών του κορεάτικου SUV δεν παραμορφώθηκε στη μετωπική πρόσκρουση, ενώ ο EuroNCAP αναφέρει ότι τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού και του συνοδηγού είχαν καλή προστασία.

Στη μετωπική τώρα πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας όλες οι κρίσιμες περιοχές στο σώμα του οδηγού είχαν καλή προστασία, ενώ από καλή έως επαρκής κυμάνθηκε η προστασία του πίσω επιβάτη.

Ωστόσο, στην πλευρική πρόσκρουση σε στύλο ο αερόσακος τύπου κουρτίνας δεν αναπτύχθηκε σωστά, ενώ ταυτόχρονα σκίστηκε όταν άνοιγε. Για το λόγο αυτό η Hyundai εξέτασε το συγκεκριμένο πρόβλημα, άλλαξε το σχετικό εξάρτημα στα επηρεαζόμενα οχήματα παραγωγής και κάλεσε σε ανάκληση τα Santa Fe με πανοραμική οροφή. Η σχετική δοκιμή επαναλήφθηκε από τον EuroNCAP και όντως ο αερόσακος δε σκίστηκε, αν και πάλι δεν αναπτύχθηκε όπως έπρεπε.  

Τα εμπρός καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα τους μπορούν να προστατέψουν τον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για τα πίσω καθίσματα.

Για τα παιδιά ηλικίας 6 και 10 ετών η προστασία στη μετωπική πρόσκρουση ήταν από καλή έως επαρκής, με εξαίρεση το λαιμό του μεγαλύτερου ανήλικου επιβάτη όπου η προστασία ήταν περιορισμένη. Θετικά ήταν όλα τα αποτελέσματα στη πλευρική πρόσκρουση για τα παιδιά εντός του Santa Fe. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει εμφανής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος.

Το καπό και ο προφυλακτήρας του Santa Fe παρείχαν από καλή έως επαρκή προστασία στο κεφάλι και στα πόδια-λεκάνη αντίστοιχα του πεζού.

Το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης τα κατάφερε σε υψηλότερες ταχύτητες αυτοκινητόδρομου, ενώ στα βοηθητικά συστήματα ασφαλείας του νέου Santa Fe περιλαμβάνεται επίσης σύστημα υποβοήθησης παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας, περιοριστής ταχύτητας και υπενθύμιση πρόσδεσης των ζωνών για όλα τα καθίσματα ακόμα και για την προαιρετική τρίτη σειρά καθισμάτων.

Δείτε παρακάτω την αναλυτική βαθμολογία και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης του νέου Santa Fe.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 94%

Προστασία παιδιών: 88%

Προστασία πεζών: 67%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 76%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Πιερ Γκασλί

Ο οδηγός της Toro Rosso, Πιερ Γκασλί, εντυπωσίασε με τα αποτελέσματά του τη φετινή σεζόν με αποτέλεσμα να πάρει προαγωγή για την ομάδα της Red Bull όπου θα βρεθεί να αγωνίζεται στο πλευρό του Μαξ Φερστάπεν.

SEAT

Το νέο SEAT Tarraco δε μεριμνά μόνο για την ασφάλεια των επιβατών του, αλλά και για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. 

Monza rally show

Αυτό το τρομερό παιδί των δύο τροχών, ο Βαλεντίνο Ρόσι με συνοδηγό τον Κάρλο Κασίνα οδηγώντας το Ford Fiesta WRC, κέρδισε για 7η φορά τον αγώνα που διοργανώνεται στην πίστα της Μόντσα.

Dirt Games

Παρά τις πολλές συμμετοχές, οι θεατές δεν έδωσαν βροντερό παρών στο φινάλε των αγώνων του Dirt Game στην πίστα των Μεγάρων που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε μια μικτή διαδρομή.

Ίσως σε αυτό να επηρέασε και η τιμή του εισιτηρίου των 10 ευρώ ανά άτομο.

Ford Mustang GT500

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί.

Bloodhound SSC

Το Project Bloodhound αναπτυσσόταν από το 2008 μέχρι σήμερα με σκοπό της ομάδας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά όμως όταν τελείωσαν τα χρήματα όλη η προσπάθεια πήγε χαμένη αφού το πρόγραμμα σταμάτησε.

Volkswagen

Η Volkswagen εντυπωσίασε με τη νίκη της στην ανάβαση Pikes Peak στην οποία συμμετείχε με το ειδικά κατασκευασμένο για αυτή την περίσταση ID R το οποίο κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Nissan

Όντας στην παραγωγή από το 2010 έφτασε η στιγμή για τη Nissan να παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του Juke με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2019.

Toyota

Με αρκετό ενδιαφέρον γύρω από την Toyota θα ξεκινήσει το 2019, καθώς στα μέσα περίπου του ερχόμενου Ιανουαρίου θα αποκαλυφτεί η πολυαναμενόμενη Supra, αλλά και μια πρωτότυπη αγωνιστική της έκδοση.

Opel

Το 2019 η Opel συμπληρώνει 120 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων και στο πλαίσιο των εορτασμών αλλά και του εξηλεκτρισμού της γκάμας θα παρουσιάσει αρκετά μοντέλα του είδους που θα είναι είτε υβριδικά είτε αμιγώς ηλεκτρικά.