Είστε εδώ

Auto News

CMR: Ρεκόρ ταχύτητας με κινητήρα από τη Formula 1

του Σωτήριου Χάλλα

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα μονοθέσια να πηγαίνουν με ταχύτητες άνω των 300 χλμ./ώρα και θεωρούμε ότι η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι κινητήρες είναι περίπου στα 350 χλμ./ώρα.

Αυτό ισχύει, όμως, μόνο όταν είναι τοποθετημένοι σε μονοθέσιο της Formula 1 καθώς αν πάρεις έναν τέτοιο κινητήρα και τον τοποθετήσεις σε κάποιο όχημα σχεδιασμένο με μοναδικό στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερης ταχύτητας τότε μπορεί να το οδηγήσει σε εξωφρενικές ταχύτητες.

Αυτό έκανε η ομάδα πίσω από το CMR Streamliner η οποία πήρε έναν V10 της Judd που χρησιμοποιούνταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τον τοποθέτησε σε ένα απόλυτα αεροδυναμικό όχημα. Με αυτό κατάφερε να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 512 χλμ./ώρα. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη ταχύτητα που είχε καταγραφεί την εποχή των V10 ήταν στη Monza και έφτανε τα 372 χλμ./ώρα.

Για να επιτευχθεί αυτή η ταχύτητα χρειάζεται κάποιο πολύ επίπεδο μέρος με μεγάλο μήκος και λίγα σημεία στον πλανήτη είναι τόσο κατάλληλα για τέτοιου είδους ρεκόρ όσο οι αλυκές στη BonneVille οι οποίες χρησιμοποιούνται για αρκετά ρεκόρ ταχύτητας.

Λόγω καιρού η ομάδα δεν μπόρεσε να κάνει πολλά περάσματα τα οποία πιθανότατα θα επέτρεπαν την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης ταχύτητας.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ράλι Μόντε Κάρλο

Από την έρημο του Ντακάρ και τη 3η θέση στο βάθρο, στα χιονιά και στο κρύο του Μόντε Κάρλο –σε διαδρομές γύρω από την Γκάπ-για τους Λεμπ-Ελενά την πρεμιέρα του WRC, το ράλι Μόντε Κάρλο 24-27 Ιανουαρίου.

Ράλι Μόντε Κάρλο-Citroen Racing

Όπως και να το κάνουμε όταν έχεις κερδίσει 5 φορές στη σειρά το ράλι Μόντε Κάρλο και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, θεωρείσαι το Νο 1 φαβορί για τη νίκη.

Ο λόγος για τον Οζιέ (στο δεξί bucket πάντα ο Ινγκρασιά) που από το 2019 θα οδηγεί για τη Citroen Racing.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Ο 39χρονος Ιρλανδός Κρις Μικ επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του WRC, με την ομάδα της Toyota Gazoo Racing που ηγείται ο 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι Τόμι Μάκινεν.

Κάρλος Γκον

Η Nissan μετά τη σύλληψη του Κάρλος Γκον στις 19 Νοεμβρίου ουσιαστικά έχει κηρύξει τον πόλεμο στο πρώην αφεντικό της και τώρα επανέρχεται με νέες κατηγορίες.

Land Rover Discovery

Όταν ένα μοντέλο, όπως το Discovery, έχει συμπληρώσει τρεις επιτυχημένες δεκαετίες ζωής και έχει σημειώσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια πωλήσεις, τότε η δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης αποτελεί μάλλον μονόδρομο για τη Land Rover.

Ταξινομήσεις premium κατηγορίας

Για μια ακόμα χρονιά η Mercedes τόσο στη χώρα μας, όσο και στις τέσσερις γωνιές της Γης, δεν άφησε το πρώτο σκαλί του βάθρου, στην premium κατηγορία.

Volkswagen ID.R

Μετά το ρεκόρ που σημείωσε το ηλεκτροκίνητο Volkswagen ID.R στην ανάβαση του Πάικς Πικ στην Αμερική (4.302 χλμ. είναι η απόσταση από το ύψος της θάλασσας στην τερματισμό) με τον Ντιμά στο τιμόνι, ετοιμάζεται για ένα άλλο ρεκόρ.

Google Maps

Το Google Maps είναι ίσως η πιο δημοφιλής εφαρμογή πλοήγησης τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο χάρη στην ποιοτική και εύκολη πλοήγηση που προσφέρει.

Skoda

Την ευθύνη για τη στρατηγική εξάπλωση του Ομίλου Volkswagen στην Ινδία έχει αναλάβει η Skoda.

Porsche

Τη σχέση της με τα ράλι αποφάσισε να αναθερμάνει η Porsche, καθώς προετοιμάζει δυναμική επιστροφή.