Είστε εδώ

Auto News

CMR: Ρεκόρ ταχύτητας με κινητήρα από τη Formula 1

του Σωτήριου Χάλλα

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα μονοθέσια να πηγαίνουν με ταχύτητες άνω των 300 χλμ./ώρα και θεωρούμε ότι η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι κινητήρες είναι περίπου στα 350 χλμ./ώρα.

Αυτό ισχύει, όμως, μόνο όταν είναι τοποθετημένοι σε μονοθέσιο της Formula 1 καθώς αν πάρεις έναν τέτοιο κινητήρα και τον τοποθετήσεις σε κάποιο όχημα σχεδιασμένο με μοναδικό στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερης ταχύτητας τότε μπορεί να το οδηγήσει σε εξωφρενικές ταχύτητες.

Αυτό έκανε η ομάδα πίσω από το CMR Streamliner η οποία πήρε έναν V10 της Judd που χρησιμοποιούνταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τον τοποθέτησε σε ένα απόλυτα αεροδυναμικό όχημα. Με αυτό κατάφερε να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 512 χλμ./ώρα. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη ταχύτητα που είχε καταγραφεί την εποχή των V10 ήταν στη Monza και έφτανε τα 372 χλμ./ώρα.

Για να επιτευχθεί αυτή η ταχύτητα χρειάζεται κάποιο πολύ επίπεδο μέρος με μεγάλο μήκος και λίγα σημεία στον πλανήτη είναι τόσο κατάλληλα για τέτοιου είδους ρεκόρ όσο οι αλυκές στη BonneVille οι οποίες χρησιμοποιούνται για αρκετά ρεκόρ ταχύτητας.

Λόγω καιρού η ομάδα δεν μπόρεσε να κάνει πολλά περάσματα τα οποία πιθανότατα θα επέτρεπαν την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης ταχύτητας.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Ανάβαση Πιτίτσας

Tελευταία παράσταση του φετινού Πρωταθλήματος Αναβάσεων στην Πιτίτσα, τη γνωστή διαδρομή της Πάτρας,

Η Βάσω Κουρτίδου πίσω από το τιμόνι του ασημί Toyota Yaris της δεν συμμετείχε απλώς, αλλά “έγραψε” μια καλή επίδοση και αποχαιρέτησε τη φετινή χρονιά με ένα κύπελλο.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan GT R

Ο “Godzilla”, όπως είναι το προσωνύμιο του Nissan GT R, δίνει το παρών στο περίπτερο της ιαπωνικής μάρκας στην έκθεση αυτοκίνηση 2018 που γίνεται στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας.

Αυτοκίνηση 2018-BMW i3s

Το i3 είναι το ηλεκτρικό μοντέλο με το οποίο η BMW μπήκε στη νέα εποχή της αυτοκίνησης το 2013 που άρχισε να παράγεται και τώρα το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει την πιο ισχυρή του έκδοση με την ονομασία i3s στην Αυτοκίνηση 2018.

Αυτοκίνηση 2018-Renault Megane R.S.

Στην Αυτοκίνηση 2018 το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά από κοντά την πιο πρόσφατη δημιουργία της Renault Sport, του τμήματος επιδόσεων της γαλλικής εταιρείας, το Megane R.S.

Aυτοκίνηση 2018

Η έκθεση αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2018», που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, «γράφει» σημαντική αύξηση σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέλευση επισκεπτών.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan e-NV200

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της επερχόμενης ηλεκτροκίνησης στη φετινή Έκθεση «Αυτοκίνηση 2018» αποτελεί σίγουρα το Νissan e-NV200.

Αυτοκίνηση 2018-Citroen C3 Aircross

Στο περίπτερο της Citroen μπορούμε ανάμεσα στα άλλα μοντέλα να δούμε και το C3 Aircross το οποίο έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων μεταξύ των οποίων εκείνο του αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2018 από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Autobest.

Αυτοκίνηση 2018-Hyundai i30 N

Η Hyundai για πρώτη φορά αποφάσισε να μπει στα “χωράφια” των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με το i30 N το οποίο είδαμε και πέρυσι στην Αυτοκίνηση και το εγχείρημά της μόνο ως επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος και την απειρία

Porsche

Αν κάποιος είναι κάτοχος μιας συλλεκτικής και αρκετά ακριβής Porsche θα εμπιστευτεί τον οποιοδήποτε για να φροντίσει το σέρβις της;

BMW

Η BMW έχει δηλώσει πολλές φορές ότι τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα της θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση περνώντας πρώτα από το στάδιο των plug-in υβριδικών (PHEV).