Είστε εδώ

Auto News

CMR: Ρεκόρ ταχύτητας με κινητήρα από τη Formula 1

του Σωτήριου Χάλλα

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα μονοθέσια να πηγαίνουν με ταχύτητες άνω των 300 χλμ./ώρα και θεωρούμε ότι η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι κινητήρες είναι περίπου στα 350 χλμ./ώρα.

Αυτό ισχύει, όμως, μόνο όταν είναι τοποθετημένοι σε μονοθέσιο της Formula 1 καθώς αν πάρεις έναν τέτοιο κινητήρα και τον τοποθετήσεις σε κάποιο όχημα σχεδιασμένο με μοναδικό στόχο την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερης ταχύτητας τότε μπορεί να το οδηγήσει σε εξωφρενικές ταχύτητες.

Αυτό έκανε η ομάδα πίσω από το CMR Streamliner η οποία πήρε έναν V10 της Judd που χρησιμοποιούνταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τον τοποθέτησε σε ένα απόλυτα αεροδυναμικό όχημα. Με αυτό κατάφερε να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 512 χλμ./ώρα. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη ταχύτητα που είχε καταγραφεί την εποχή των V10 ήταν στη Monza και έφτανε τα 372 χλμ./ώρα.

Για να επιτευχθεί αυτή η ταχύτητα χρειάζεται κάποιο πολύ επίπεδο μέρος με μεγάλο μήκος και λίγα σημεία στον πλανήτη είναι τόσο κατάλληλα για τέτοιου είδους ρεκόρ όσο οι αλυκές στη BonneVille οι οποίες χρησιμοποιούνται για αρκετά ρεκόρ ταχύτητας.

Λόγω καιρού η ομάδα δεν μπόρεσε να κάνει πολλά περάσματα τα οποία πιθανότατα θα επέτρεπαν την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερης ταχύτητας.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν

Η πρώτη περίοδος των ελεύθερων δοκιμών για το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν ακυρώθηκε λίγο μετά την έναρξή της όταν η Williams του Τζορτζ Ράσελ πέρασε πάνω από ένα φρεάτιο που δεν ήταν καλά στερεωμένο με αποτέλεσμα εκείνο να φύγει και να προκαλέσει ζημιά στο βρετανικό μονοθέσιο.

Tesla

Η Tesla είναι γνωστή κυρίως για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζει όμως η αμερικανική μάρκα δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως εκείνον της ενέργειας.

Toyota GT 86

Κόντρα σε κάθε λανθασμένη νοοτροπία που θέλει τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες αποκλεισμένους από τη απόλαυση και την ελευθερία της οδήγησης λειτουργεί η σχολή  “Spinal Track Rally Experience”.

Porsche

Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον πλανήτη και κάθε αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να έχει ικανοποιημένους τους εκεί πελάτες ώστε να απολαμβάνει υψηλά μερίδια πωλήσεων.

Renault - Nissan

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ford

Υπάρχουν μινιατούρες αυτοκινήτων που έχουν «τσιμπημένη» τιμή, ωστόσο αυτό το κλασσικό Ford Escort σε κλίμακα 1:25 είναι εξωπραγματικά ακριβό.