Είστε εδώ

Auto News

Aυτόνομη οδήγηση: Ό,τι βλέπετε στην εικόνα

του Γιάννη Σταυρόπουλου

Αυτό ακριβώς που βλέπετε…

Χωρίς τιμόνι, καθώς μέσα στο αυτοκίνητο θα κάνουμε άλλα πράγματα με τα κομπιούτερ να έχουν προγραμματίσει τη διαδρομή.

Το πώς θα διασχίζουν τις διασταυρώσεις, τις πυκνοκατοικημένες περιοχές, το πώς θα ξεκινούν, και το πώς θα σταματούν.

Όλα το κομπιούτερ. Όλα αυτόματα.

Ο οδηγός θα επιλέγει τον τελικό προορισμό και άντε γεια συναισθήματα, χαρές, ευχαρίστηση πίσω από το τιμόνι…

Μάλιστα για να το προχωρήσουμε λίγο περισσότερο, η  πρόκληση του αύριο είναι η διαχείριση ενός συνεχώς αυξανόμενου όγκου δεδομένων.

Μεταφρασμένο, σημαίνει τη δημιουργία μίας βάσης για την αποτελεσματική τοποθέτηση συστημάτων στα οχήματα σε απευθείας σύνδεση, καθιστώντας τα ικανά να επικοινωνούν μεταξύ τους, έχοντας τέτοια υποδομή ώστε να δύνανται να επικοινωνούν και με κάθε συσκευή στον έξω κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάμε για κινητά οχήματα.

Μέχρι το 2025, η Γερμανία θέλει να συμβαδίσει με τις δυνατότητες του δικτύου 5G, σε όλες τις βασικές αρτηρίες σε τουλάχιστον 20 μεγάλες πόλεις που καλύπτονται από αυτή την υπηρεσία. Από τη μία πλευρά, η κοινοπραξία της 5G Automotive Association περιλαμβάνει Intel, Qualcomm, Huawei, Ericsson, Nokia, ειδικούς στον τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), και από την άλλη οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν ανοικτή πρόσκληση σε όποιον θέλει να εισέλθει να συμμετάσχει, να αναπτύξει, να δοκιμάσει και να προωθήσει λύσεις επικοινωνίας-κινητικότητας, που συνδέονται και ενσωματώνονται με έξυπνες πόλεις.

Με πολύ απλούς όρους, το βήμα προς τα εμπρός που μπορεί να γίνει με ένα δίκτυο 5G μπορεί να μετρηθεί ποσοτικά σε ένα ρυθμό συναλλαγής δεδομένων 10 φορές υψηλότερο από το τρέχον 4G.

Πάντως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι η αυτόνομη οδήγηση αρχίσει να εφαρμόζεται, κάτι που αναμένεται γύρω στο 2035. Και πως; Φυσικά σε άλλα οδικά δίκτυα, καθώς ο σημερινός τρόπος οδήγησης με την αυτόνομη δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Ακρόπολις

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το ράλι Ακρόπολις που δεν θα είναι σε κανένα διεθνές ημερολόγιο το 2019. 

Black Friday

Η  Peugeot για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει το  θεσμό Black Friday στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα με μοναδικές προσφορές! 

Ράλι Αυστραλίας

Τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη χώρα των καγκουρό και η Michelin, αποκλειστικός προμηθευτής των εργοστασιακών ομάδων, ταξιδέψε στην Αυστραλία με 628 ελαστικά. 

Mercedes GLC F-Cell

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ford GT Heritage Edition

Η μεγάλη ζήτηση για το Ford GΤ και ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής του, δημιουργούν ένα μακρύ κατάλογο στη λίστα αναμονής.

YΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτει ότι το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 53.404.425 επιβάτες.

Ισπανία

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Hyundai

Πέρα από την έλευση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων αυτοκινήτων, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κινητικότητας για το μέλλον ερευνώνται και οι εναέριες μεταφορές με νέα μέσα.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Mercedes

Μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να πάρει τη νέα Mercedes A-Class με κινητήρα πετρελαίου είχε μόνο μια επιλογή και αυτή ήταν η A180d όμως τώρα η γερμανική εταιρεία προσθέτει δύο ακόμα επιλογές που φέρουν τις ονομασίες A200d και A220d.