Είστε εδώ

Αγώνες

Ντακάρ : Η ιστορία του πιο δημοφιλούς μαραθωνίου

του Γιάννη Σταυρόπουλου

Στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Θεοφανίων ξεκινάει από τη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, μια καινούρια ιστορία του πιο σκληρού αγώνα ανθρώπων και μηχανών της υφηλίου. Το Ντακάρ.

Ένας αγώνας μοναδικός, με προκλήσεις, θριάμβους, τραγωδίες, με απίθανες ιστορίες που έχουν γραφτεί στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Ιστορίες οδηγών, συνοδηγών, μηχανικών, οχημάτων, συγχωνευμένες σε ένα κοινό στόχο, σε μια κοινή διαδρομή αυτή του τερματισμού, διασχίζοντας κατά κύριο λόγο το καφέ ανοικτό πέπλο της αφιλόξενης ερήμου.

Ιστορίες που εμπεριέχονται σε έναν μεγάλο τόμο, αυτό του Ντακάρ.

Πατέρας του Ντακάρ είναι ο Γάλλος Τιερί Σαμπίν, με συμμετοχές σε πρωταθλήματα ράλι, πρωτοτύπων, τουρισμού, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η έρημος. 

Η ιδέα του Ντακάρ ξεκίνησε κάπου το 1977 όταν ο Σαμπίν συμμετέχοντας στον αγώνα Αμπιτζάν-Νίκαιας χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής στη μέση της ερήμου Τενερέ (Σενεγάλη).

Αντικρίζοντας αυτήν την διαφορετική σκηνή των αμμόλοφων, του γεννήθηκε η ιδέα του Ντακάρ που αφιέρωσε τη ζωή του μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1986 όταν από πτώση του ελικοπτέρου στο Μάλι κατά τη διάρκεια του αγώνα, κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Το πρώτο Ντακάρ ξεκίνησε από το Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου 1978. Το όνειρο του Σαμπίν γινόταν πραγματικότητα με 80 μηχανές, 90 μοτοσυκλέτες και 12 φορτηγά, με προορισμό τη Σενεγάλη…

Την εποχή εκείνη υπήρχε μια ενιαία κατάταξη για όλους και στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Συριλ Νεβό με Yamaha ως o πρώτος, ιστορικός, νικητής του Ντακάρ.

Ο αγώνας άλλαξε πολλές φορές διαδρομή, αλλά πάντα ήταν κάτι το συναρπαστικό και όπως είχε τονίσει ο Σαμπίν, «για να καταλάβεις αυτή τη μοναχικότητα, αντίπαλος με το χρόνο, στους αμμόλοφους, υπάρχει ένας μόνο τρόπος. Να συμμετάσχεις».

Η τελευταία φορά που ο αγώνας διεξήχθη στην Αφρική ήταν το 2007. Το 2008 οι φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων  στη Μαυριτανία, οδήγησε τους οργανωτές στο να ακυρώσουν τον αγώνα.

Έτσι από το 2009 το Ντακάρ γύρισε σελίδα και διεξάγεται πλέον στη Λατινική Αμερική.

Για το 2019 ο αγώνας θα διεξαχθεί μόνο στο Περού, με το 70% της διαδρομής να είναι στην έρημο.

Τερματίζει στις 17 Ιανουαρίου 2019 και πάλι στη Λίμα με μια καινούργια-συναρπαστική-ιστορία να έχει γραφτεί….

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Golf GTi TCR

Από τις πίστες και τα δύο πρωταθλήματα στο θεσμό TCR στο δρόμο, καθώς η Volkswagen για να γιορτάσει την επιτυχία αυτή, παρουσιάζει μια ειδική έκδοση του Golf GTI με τα χαρακτηριστικά TCR. 

Με το νέο Kia ProCeed στη Βαρκελώνη

Το είχαμε διαπιστώσει από τις φωτογραφίες και τώρα που είδαμε από κοντά στη Βαρκελώνη το νέο Kia ProCeed, επιβεβαιώνεται η αρχική μας σκέψη.

Indy 500 miles

Αυτό είναι το βαρύτιμο κύπελλο που απονέμεται στον νικητή του πιο δημοφιλούς αγώνα αυτοκινήτου των ΗΠΑ, στο “Indy 500”.

Aλλιώς, στα 500 μίλια της Ινδιανάπολης.

Hyundai

Η Hyundai ανάμεσα στα πολλά μοντέλα που είχε το περίπτερό της στην έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ παρουσιάζει και το αγωνιστικό Veloster N TCR.

Ράλι Σουηδίας

Μπορεί η αυλαία του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2019 να ανοίγει στις 24 Ιανουαρίου από το Μόντε Κάρλο, η οργάνωση του Σουηδικού ράλι ανακοίνωσε τις συμμετοχές για τον 2ο αγώνα του θεσμού.

North American International Auto Show

Η Αμερική έχει και τα δικά της βραβεία με κάπως διαφορετικά κριτήρια από τα δικά «μας» τα ευρωπαϊκά.

Άλλος λαός, άλλες συνήθειες, άλλα αυτοκίνητα.

Στο πλαίσιο λοιπόν της έκθεσης του Ντιτρόιτ απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία.

Skoda

Το τρίτο μέλος της οικογένειας των SUV αναμένεται να παρουσιάσει σε παγκόσμια πρώτη στην έκθεση της Γενεύης τον προσεχή Μάρτιο (5-17 Μαρτίου) η Skoda.

Volkswagen

Η Volkswagen παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ το νέο Passat στο οποίο προτίμησε να προβεί σε έντονες αλλαγές στον αισθητικό τομέα παρά στην πλήρη αντικατάσταση με κάποιο που θα έχει νέα πλατφόρμα.

Ντακάρ 2019, 8η Ειδική Διαδρομή

Την 4η από τις 8 Ειδικές Διαδρομές της φετινής περιπέτειας του Ντακάρ στο Περού κέρδισαν οι Λεμπ-Ελενά με το Peugeot 3008 DKR maxi μήκους 361 χλμ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου του 2018 προκύπτει σημαντική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.