Είστε εδώ

Αγώνες

Ντακάρ : Η ιστορία του πιο δημοφιλούς μαραθωνίου

του Γιάννη Σταυρόπουλου

Στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Θεοφανίων ξεκινάει από τη Λίμα, την πρωτεύουσα του Περού, μια καινούρια ιστορία του πιο σκληρού αγώνα ανθρώπων και μηχανών της υφηλίου. Το Ντακάρ.

Ένας αγώνας μοναδικός, με προκλήσεις, θριάμβους, τραγωδίες, με απίθανες ιστορίες που έχουν γραφτεί στην Αφρική και στη Λατινική Αμερική.

Ιστορίες οδηγών, συνοδηγών, μηχανικών, οχημάτων, συγχωνευμένες σε ένα κοινό στόχο, σε μια κοινή διαδρομή αυτή του τερματισμού, διασχίζοντας κατά κύριο λόγο το καφέ ανοικτό πέπλο της αφιλόξενης ερήμου.

Ιστορίες που εμπεριέχονται σε έναν μεγάλο τόμο, αυτό του Ντακάρ.

Πατέρας του Ντακάρ είναι ο Γάλλος Τιερί Σαμπίν, με συμμετοχές σε πρωταθλήματα ράλι, πρωτοτύπων, τουρισμού, αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν η έρημος. 

Η ιδέα του Ντακάρ ξεκίνησε κάπου το 1977 όταν ο Σαμπίν συμμετέχοντας στον αγώνα Αμπιτζάν-Νίκαιας χάθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής στη μέση της ερήμου Τενερέ (Σενεγάλη).

Αντικρίζοντας αυτήν την διαφορετική σκηνή των αμμόλοφων, του γεννήθηκε η ιδέα του Ντακάρ που αφιέρωσε τη ζωή του μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 1986 όταν από πτώση του ελικοπτέρου στο Μάλι κατά τη διάρκεια του αγώνα, κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Το πρώτο Ντακάρ ξεκίνησε από το Παρίσι στις 26 Δεκεμβρίου 1978. Το όνειρο του Σαμπίν γινόταν πραγματικότητα με 80 μηχανές, 90 μοτοσυκλέτες και 12 φορτηγά, με προορισμό τη Σενεγάλη…

Την εποχή εκείνη υπήρχε μια ενιαία κατάταξη για όλους και στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Συριλ Νεβό με Yamaha ως o πρώτος, ιστορικός, νικητής του Ντακάρ.

Ο αγώνας άλλαξε πολλές φορές διαδρομή, αλλά πάντα ήταν κάτι το συναρπαστικό και όπως είχε τονίσει ο Σαμπίν, «για να καταλάβεις αυτή τη μοναχικότητα, αντίπαλος με το χρόνο, στους αμμόλοφους, υπάρχει ένας μόνο τρόπος. Να συμμετάσχεις».

Η τελευταία φορά που ο αγώνας διεξήχθη στην Αφρική ήταν το 2007. Το 2008 οι φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων  στη Μαυριτανία, οδήγησε τους οργανωτές στο να ακυρώσουν τον αγώνα.

Έτσι από το 2009 το Ντακάρ γύρισε σελίδα και διεξάγεται πλέον στη Λατινική Αμερική.

Για το 2019 ο αγώνας θα διεξαχθεί μόνο στο Περού, με το 70% της διαδρομής να είναι στην έρημο.

Τερματίζει στις 17 Ιανουαρίου 2019 και πάλι στη Λίμα με μια καινούργια-συναρπαστική-ιστορία να έχει γραφτεί….

Σχετικά άρθρα

ERC-Αζόρες

Οι αγώνες τελειώνουν στη ράμπα και το 2ο σκέλος του πρώτου γύρου για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι, στις Αζόρες, έφερε ανατροπές.

Ραλφ Σουμάχερ

Μετά το Γκραν Πρι της Αυστραλίας ο Ραλφ Σουμάχερ σχολίασε την αρνητική εικόνα της Williams οι οδηγοί της οποίας, Τζορτζ Ράσελ και Ρόμπερτ Κουμπίτσα, τερμάτισαν δύο και τρεις γύρους, αντίστοιχα, πίσω από τον Μπότας που ήταν ο νικητής.

ΕRC-Αζόρες

Ο πρώτος γύρος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που περιλαμβάνει 8 αγώνες χωρίς άρωμα Ελλάδας (μεγάλη στεναχώρια αυτό) διεξάγεται στις Αζόρες. 

Aνάβαση Διονύσου

Ο πρώτος γύρος του ομώνυμου θεσμού διεξάγεται 30-31 Μαρτίου στην Ανατολική πλαγιά της Πεντέλης, στην ανάβαση Διονύσου.

Αυτόνομα αυτοκίνητα

Κάθε μέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στην κυκλοφορία των αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους όμως κάτι τόσο ριζικά καινούριο φέρνει μαζί του και νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αγωνιστικής Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας

Αρχαιρεσίες του σωματείου ΑΛΑΛ για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής

Πρόεδρος: Μανώλης Νικόλαος

Αντιπρόεδρος: Κυροδήμος Φώτης

Γενικός Γραμματέας: Στεφανή Γεωργία

Ειδικός Γραμματέας: Κουτρίδης Δημήτριος

Ταμίας: Ανδρικοπούλου Ιωάννα

JLR

Στην πορεία προς την εξάπλωση και την καθιέρωση μιας τεχνολογίας είναι κάποια γεγονότα τα οποία αποτελούν σημαντικούς σταθμούς αφού σηματοδοτούν ότι τείνει να γίνει κυρίαρχη.

Hyundai Tucson N Line

Το Tucson έγινε το πρώτο SUV της Hyundai που απέκτησε τη σπορ έκδοση N Line, την οποία πρωτοείδαμε στο i30.

Skoda

H ναυαρχίδα της Skoda έχει ακόμα ένα λόγο να καμαρώνει για την πορεία της, καθώς έσπασε ένα νέο ρεκόρ.

Διεθνής Αμνηστία

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο Όσλο η διάσκεψη Nordic Electric Vehicle (EV) Summit της οποίας βασικό θέμα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πόσο πράσινα είναι στην πραγματικότητα και τι μπορεί να γίνει ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.