H McLaren θα εφαρμόσει μία τεχνική κατασκευής σύνθετων υλικών στα μελλοντικά της αυτοκίνητα, μειώνοντας περαιτέρω το βάρος.
Η τεχνική αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής (όσο μαζική θεωρείται εκείνη της McLaren) και ήδη αναπτύσσεται στο Κέντρο Τεχνολογίας Σύνθετων Υλικών της McLaren (MCTC – McLaren Composites Technology Center) στο Σέφιλντ της Αγγλίας.

H ART (όχι τέχνη, αλλά Automated Rapid Tape) όπως ονομάζεται η νέα τεχνική, χάρη σε μεθόδους δοκιμής βελτιστοποίησης, εξασφαλίζει ακόμα πιο ελαφριά, πιο άκαμπτα υλικά, ενώ παράλληλα μειώνει και τα απόβλητα που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία.
McLaren: Τεχνογνωσία 40 ετών στα ανθρακονήματα
Η αγγλική εταιρεία άλλωστε διαθέτει εμπειρία 40 και πλέον ετών στα ανθρακονήματα, ξεκινώντας φυσικά από τα μονθέσια της F1 και την MP 4/1 του 1981, που ήταν και το πρώτο αγωνιστικό, με το μονοκόματο πλαίσιο να είναι κατασκευασμένο στο 100% από ανθρακονήματα. Χάρη σε αυτό το μονοθέσιο, γλίτωσε τη ζωή του ο Mark Watson σε ατύχημα με πάνω από 240 χλμ./ώρα, στο Γκραν Πρι της Μοντσα το 1981.

Η τελευταία της δημιουργία μάλιστα, η W1 είναι η πρώτη που τμήματα του αμαξώματός της, κατασκευάστηκαν με βάση τη νέα τεχνική, ART. Επιπροσθέτως, το σωληνωτό πλαίσιο Aerocell είναι το πιο προηγμένο που έχει κατασκευάσει η εταιρεία για αυτοκίνητο δρόμου, προερχόμενο από τη Solus GT, που οδηγείται μόνο σε πίστα.

Η μπροστινή αεροτομή της W1, που συμβάλλει στην εξαιρετική συνολικα απόδοση του υπεραυτοκινήτου, έχει κατασκαυστεί με βάση την ART και, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι κατά 10% πιο άκαμπτη, από μία αντίστοιχη, χωρίς τη νέα τεχνική. Αυτό κατ’ επέκταση αυξάνει και την αντοχή του εξαρτήματος, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συνολικά η W1 έχει τη δυανατότητα παραγωγής ακόμα και 1.000 κιλών κάθετης δύναμης στις πολύ υψηλές ταχύτητες.
Δείτε τη νέα τεχνική της McLaren στο παρακάτω βίντεο