Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Έρχεται η μέρα που θα κοστίζουν όσο τα συμβατικά

29 Δεκεμβρίου 2020

Η τιμή των μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, έχει μειωθεί κατά 89%. Τουλάχιστον αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας.

Πριν από 10 χρόνια οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είχαν κόστος που έφτανε τα 1.110 δολάρια για κάθε κιλοβατώρα (kWh) χωρητικότητας. Πλέον, αυτό το νούμερο είναι σημαντικά μειωμένο. Για την ακρίβεια, η τιμή των μπαταριών είναι 137 δολάρια ανά κιλοβατώρα. Μάλιστα, σε ορισμένες αγορές οι τιμές είναι ακόμα χαμηλότερες, όπως στην Κίνα, Εκεί υπάρχουν πολλά ηλεκτρικά λεωφορεία, με την τιμή των μπαταριών τους να κυμαίνεται γύρω από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δολαρίων ανά κιλοβατώρα.

Όμως, πιο σημαντικό και από την πτώση της τιμής των μπαταριών την τελευταία δεκαετία, είναι η τάση που υπάρχει για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα, η πτώση θα συνεχίσει.

Με δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους για κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο αφορά την μπαταρία του, αυτό σημαίνει ότι η τιμή τους θα μειώνεται και αυτή. Μάλιστα, η έρευνα προβλέπει ότι το κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα εξισωθεί με εκείνων που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Από τη στιγμή που το κόστος χρήσης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ήδη χαμηλότερο συγκριτικά με ενός συμβατικού, αυτό σημαίνει ότι θα αρθεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την μεγαλύτερη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητα.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 0
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 29 Δεκεμβρίου 2020

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Πρίγκηπες στο Μόντε Κάρλο Οζιέ-Ινγκρασιά με Toyota Yaris WRC

Πρίγκηπες στο Μόντε Κάρλο Οζιέ-Ινγκρασιά με Toyota Yaris WRC

H πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το ράλι Μόντε Κάρλο, είχε τη σφραγίδα των Οζιέ-Ινγκρασιά, με Toyota Yaris WRC. Ήταν η 8η νίκη του Γαλλικού πληρώματος, 4η με  διαφορετική ομάδα. Με Volkswagen Polo WRC 2013,2014, 2015, 2016, Ford Fiesta WRC 2017, 2018, Citroen...

Διαβάστε Περισσότερα
Yπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Νέες οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού, οι περιορισμοί συνεχίζονται

Yπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Νέες οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού, οι περιορισμοί συνεχίζονται

Μέχρι την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 συνεχίζονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού για λόγους προστασίας επιβατών και πολιτών από την νόσο Covid-19. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση,...

Διαβάστε Περισσότερα
WRC, ράλι Μόντε Κάρλο: Το GR Yaris και σε ρόλο πλοηγού

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο: Το GR Yaris και σε ρόλο πλοηγού

Η μικρή βόμβα της Toyota, το GR Yaris έχει το ρόλο του τελευταίου πλοηγού αυτοκινήτου για το ράλι Μόντε Κάρλο, πριν τα πληρώματα αρχίσουν τη μάχη με τα χρονόμετρα στις Ειδικές Διαδρομές. Σε αποκλειστικά 2θυρο αμάξωμα, με 3κύλινδρο μοτέρ turbo 1.6 λίτρων, απόδοσης 261...

Διαβάστε Περισσότερα