Ένα απόγευμα, στην παραλιακή, στο ρεύμα προς Αθήνα, διακρίναμε μερικά μέτρα μπροστά από εμάς να κινείται ένα «ξένο», στα δικά μας μάτια, SUV, το οποίο δε μπορούσαμε να ταυτοποιήσουμε, κάτι που μας πείσμωσε, ίσως λόγω επαγγελματικής «διαστροφής».
Πλησιάσαμε όσο πιο κοντά μπορούσαμε και ενώ για μερικά δευτερόλεπτα η απορία παρέμενε στο μυαλό μας, οι τούρκικες πινακίδες μας βοήθησαν να καταλάβουμε ότι βλέπαμε από κοντά το Togg T10X.
O λόγος για το πρώτο εθνικό αυτοκίνητο της Τουρκίας, το οποίο έχει «προμοτάρει» ο ίδιος ο Ερντογάν οδηγώντας το. Σημειώνεται ότι το Togg T10X είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο, ενώ στη γειτονική χώρα διατίθεται με πίσω τοποθετημένο ηλεκτροκινητήρα, απόδοσης 218 ίππων και 350 Nm ροπής, ενώ συνδυάζεται με μπαταρία χωρητικότητας 52,4 ή 88,5 kWh, που υπόσχεται αυτονομία 314 και 523 χλμ. αντίστοιχα. Στην γκάμα του θα προστεθούν και τετρακίνητες εκδόσεις, με δύο ηλεκτροκινητήρες, αποδίδοντας συνδυαστικά 435 ίππους και 700 Nm ροπής.
Οδηγική άποψη για το Togg T10X δε μπορούμε να εκφράσουμε, καθώς δεν έχουμε βρεθεί πίσω από το τιμόνι του, αφού δεν εισάγεται στη χώρα μας, ενώ το συγκεκριμένο μάλλον ανήκει σε κάποιον επισκέπτη από την Τουρκία. Μάλιστα, παρατηρήσαμε ότι η συνοδηγός φορούσε μαντίλα στα μαλλιά της.
Λίγο μετά το Παλαιό Φάληρο χάσαμε από το οπτικό μας πεδίο το Togg T10X και ασυναίσθητα κάναμε τις παρακάτω σκέψεις. Θα μπορούσε άραγε ένα αυτοκίνητο όπως το Togg T10X, που έχει κάνει «σημαία» την καταγωγή του, να σταθεί εμπορικά στην Ελλάδα; Μήπως ως λαός θα το μποϊκοτάραμε, λόγω της μακροχρόνιας και συχνά αυξανόμενης διαμάχης που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία πάνω σε πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα; Θα μπορούσε το Togg T10X να λειτουργήσει ως «μεγάφωνο» στις εθνικιστικές κραυγές;
Στην απίθανη πάντως περίπτωση που το Togg T10X λανσαρόταν στην Ελλάδα, μάλλον δεν θα ήταν ιδιαίτερα προσιτό, αν κρίνουμε από τον τιμοκατάλογό του στην αγορά της Τουρκίας. Οι τιμές του κυμαίνονται από 1.432.600 έως 1.823.000 λίρες Τουρκίας, δηλαδή περίπου από 37.800 έως 48.000 ευρώ. Βέβαια, ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο θα μπορούσε να λάβει επιδότηση, αλλά φανταστείτε τους «πατριώτες» που θα έλεγαν ότι κρατικό χρήμα σπαταλάται για… την ενίσχυση του εχθρού.
Όμως το ζήτημα είναι άλλο. Ότι η Τουρκία πέρα από τα εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτοκίνητα, έχει εθνική αυτοκινητοβιομηχανία. Ενώ, αντίθετα, η Ελλάδα έκλεισε όλες τις μονάδες που συναρμολογούσαν αυτοκίνητα, Nissan, Opel, Mazda, Alfa Romeo, Lada, Daihatsu, Renault, τα εργοστάσια ελαστικών Pirelli, GoodYear, αναπτύσσοντας το «δηθενισμό», που καλά κρατεί στις ημέρες μας.