Formula 1 και Formula E μαζί. Γίνεται;

22 Απριλίου 2021

Formula E

Η Formula E ξεκίνησε το 2014 και από τότε έχει αναπτυχθεί σημαντικά, με το κοινό αλλά και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όμως θα μπορούσε να διοργανωθεί ένας αγώνας στον οποίο θα αγωνίζονταν τόσο τα ηλεκτρικά μονοθέσια, όσο και εκείνα της Formula 1;

Κοινός αγώνας, όχι ταυτόχρονος

Φυσικά δε μιλάμε για κοινό αγώνα, δηλαδή οι δύο κατηγορίες να είναι ταυτόχρονα στην πίστα, αλλά για ένα τριήμερο το οποίο θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση αγώνα και για τους δύο θεσμούς.

Μπορεί να φαίνεται ως κάτι μακρινό και δύσκολο, όμως οι επικεφαλής των πρωταθλημάτων φλερτάρουν με την ιδέα εδώ και κάποιο διάστημα.

Θα μπορούσε να χάσει το πρωτάθλημα η Mercedes λόγω της σύγκρουσης Bottas – Russell;

 

Η πρώτη επαφή έχει ήδη γίνει

Συγκεκριμένα, ο Stefano Domenicali, επικεφαλής της Formula 1 μετά την αποχώρηση του Chase Carey και ο Alejandro Agag, επικεφαλής της Formula E, έχουν κάνει μια πρώτη κουβέντα γύρω από το θέμα. Η επαφή ανάμεσα στους δύο άνδρες έγινε στην Ιταλία το 2020 και μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και αυτό της διοργάνωσης ενός κοινού αγώνα για το 2022 ή το 2023.

Η άποψη του Agag και του Domenicali είναι ότι είναι εφικτό να διοργανωθεί ένα τέτοιο γεγονός. Μάλιστα ο Agag αποκάλυψε ότι πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν ναι, σε ποια πίστα;

Σχετικά με την πίστα μία πιθανή επιλογή θα μπορούσε να είναι εκείνη του Μεξικό. Πρόκειται για ένα σιρκουί που επισκέπτονται αμφότερα τα πρωταθλήματα, αν και με αρκετά διαφορετική διαδρομή. Στην περίπτωση της Formula 1 ακολουθείται η πλήρης χάραξη της πίστας. Αντίθετα. Η Formula E χρησιμοποιεί μία σημαντικά μικρότερη. Στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού μετά την έξοδο από το pit lane, τα μονοθέσια στρίβουν δεξιά και μπαίνουν στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής που ξέρουμε από την F1, εκείνο του σταδίου, από το οποίο επίσης περνάνε με ελαφρώς διαφορετική χάραξη. Αν και τα ηλεκτρικά μονοθέσια δε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν την πλήρη διαδρομή της Formula 1, στο κομμάτι του σταδίου θα μπορούσε να υπάρξει κοινή χάραξη.

Πρόβλημα και λύση

Από τα σημαντικότερα προβλήματα για να γίνει ο κοινός αγώνας είναι οι διαφορετικοί χορηγοί και πώς θα μπουν οι διαφημιστικές πινακίδες, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να λυθεί με τη χρήση γραφικών εικονικής πραγματικότητας. Δηλαδή ενώ οι πινακίδες σε φυσικό επίπεδο θα δείχνουν το ίδιο και στους δύο αγώνες, οι τηλεθεατές θα βλέπουν διαφορετική διαφήμιση.

Φωνές αντίδρασης

Προς το παρόν κάποιοι μέτοχοι της Formula E, αλλά και ορισμένοι επικεφαλής ομάδων αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφύλαξη το ενδεχόμενο. Θεωρούν ότι το ηλεκτρικό πρωτάθλημα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω προτού τολμήσει κάτι τέτοιο, καθώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από το κοινό ως υποστηρικτικός αγώνας στη Formula 1 και όχι ως ισότιμη διοργάνωση.

Επιπλέον, οι ίδιες φωνές υποστηρίζουν ότι ο πυρήνας της Formula E επιβάλλει τη διοργάνωση αγώνων σε κέντρα πόλεων. Βέβαια λόγω της πανδημίας το τελευταίο διάστημα το πρωτάθλημα αναγκάστηκε να πάει σε σταθερές πίστες, ώστε να μπορεί να ελέγξει την προσέλευση ή μη του κοινού, εν τούτοις αυτό αντιμετωπίζεται ως παρένθεση.

Άποψη

Δεν ξέρουμε τι θα γίνει και αν τελικά τα δύο πρωταθλήματα θα συμφωνήσουν σε κάποιον κοινό αγώνα, όμως η εξωστρέφεια και η επαφή μεταξύ των δύο θεσμών θεωρούμε ότι μόνο κέρδος μπορεί να αποφέρει και για τα δύο μέρη.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 22 Απριλίου 2021

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

0 Σχόλια

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Ανατροπή! Ο Vettel έχασε τη δεύτερη θέση στην Ουγγαρία. Hamilton-Mercedes οι κερδισμένοι

Ανατροπή! Ο Vettel έχασε τη δεύτερη θέση στην Ουγγαρία. Hamilton-Mercedes οι κερδισμένοι

Ο Vettel ακυρώθηκε από την FIA μετά το τέλος του αγώνα και με αυτόν τον τρόπο χάνει τη δεύτερη θέση στην οποία τερμάτισε, μαζί με τους 18 βαθμούς που προσέφερε στον εαυτό του και στην Aston Martin. Ο λόγος που ακυρώθηκε ο Γερμανός έχει να κάνει με το πόσο καύσιμο...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Γκραν Πρι Ουγγαρίας: Θρίαμβος Ocon – Alpine σε έναν αγώνα όπου έγιναν τα πάντα!

Formula 1-Γκραν Πρι Ουγγαρίας: Θρίαμβος Ocon – Alpine σε έναν αγώνα όπου έγιναν τα πάντα!

Ο Ocon και η Alpine είναι οι μεγάλοι θριαμβευτές του Γκραν Πρι Ουγγαρίας, μετά από έναν αγώνα στον οποίο είδαμε τα πάντα. Συγκρούσεις, εξόδους, safety car, κόκκινη σημαία, απρόσμενες βαθμολογήσεις και πολύ σκληρές μάχες. Η βρεγμένη εκκίνηση Από το πρωί στην πίστα...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Γκραν Πρι Ουγγαρίας: Η πιο τρελή εκκίνηση ever!

Formula 1-Γκραν Πρι Ουγγαρίας: Η πιο τρελή εκκίνηση ever!

Εκκίνηση βγαλμένη από το Spa του 1998 θύμισε εκείνη στην Ουγγαρία, με τα μονοθέσια να συγκρούονται σα συγκρουόμενα σε λούνα παρκ και την κατάταξη να ανακετεύεται τόσο, ώστε ο Ocon να βρεθεί δεύτερος, ο Latifi έκτος, ο Russell όγδοος και ο Schumacher δέκατος. Από το...

Διαβάστε Περισσότερα