Ford: Γιατί χρειάζεται ρομπότ σκύλους; (video)

28 Ιουλίου 2020

O πιο πιστός τετράποδος φίλος του ανθρώπου, ο σκύλος, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αντικατασταθεί από ένα άψυχο ρομποτικό του ομοίωμα χωρίς συναισθήματα.

Τα δυο ρομπότ της Ford, ονόματι Fluffy και Spot, η σιλουέτα των οποίων θυμίζει σκύλο δεν έχουν στόχο να πάρουν τη θέση των κατοικίδιων σας. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω video εργάζονται στο εργοστάσιο Van Dyke Transmission, καθώς αποστολή τους είναι να χαρτογραφήσουν τις εγκαταστάσεις.

Αποτελούν δημιουργήματα της Boston Dynamics, η οποία διακρίνεται για τα εξελιγμένα κινητικά της ρομπότ. Δε διαθέτουν ουρά, έχουν κίτρινο χρώμα, μπορούν να ανέβουν σκαλοπάτια, εδάφη κακοτράχαλα και με κλίση μέχρι 30 μοίρες. Εφοδιάζονται με πέντε κάμερες, κινούνται με ταχύτητα μέχρι 5 χλμ./ώρα περίπου, ενώ η μπαταρία τους έχει διάρκεια 2 ώρες.

 

Τα αφεντικά τους ή μάλλον οι χειριστές τους τα παρακολουθούν μέσω μιας συσκευής που μοιάζει με tablet. Μπορούν να προγραμματιστούν για να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ λειτουργούν από απόσταση έως και 50 μέτρων. Η εικόνα που καταγράφεται από τις ενσωματωμένες τους κάμερες προβάλλεται στην οθόνη του tablet, ενώ σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί να δοθεί εντολή για ακινητοποίηση.

Ακόμα όμως και αν πέσουν μπορούν να σηκωθούν μόνα τους. Επίσης είναι προγραμματισμένα να διατηρούν μια ασφαλή καθορισμένη απόσταση από αντικείμενα για την αποφυγή συγκρούσεων.

Ο σκελετός τους είναι εμπνευσμένος από το σώμα του σκύλου, ώστε να μπορούν να είναι ευέλικτα και να τρυπώνουν σε κάθε χώρο του εργοστασίου. Αποτελούν μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος της  Ford που έχει σχεδιαστεί για να εξοικονομεί χρόνο, κόστος και να αυξάνει την αποδοτικότητα.

 

 

Για ποιο λόγο όμως η Ford χρειάζεται να «σαρώσει» τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της; Ο αρχικός σχεδιασμός ενός εργοστασίου με την πάροδο των χρόνων και τις τεχνολογικές εξελίξεις μεταβάλλεται, ενώ οι αλλαγές σπάνια καταγράφονται. Τα ρομπότ  μπορούν να δείξουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο μηχανικής, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί όταν θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι χώροι για νέα προϊόντα.

Η διαδικασία αυτή μέχρι τώρα γίνονταν με ένα τρίποδο που κρατούσε κάποιος, στέκονταν περίπου πέντε λεπτά στο σημείο περιμένοντας να σαρώσει το λέιζερ, ενώ απαιτούνταν δυο ολόκληρες εβδομάδες. Με τη βοήθεια των Fluffy και Spot ο χρόνος μειώνεται στο μισό. Η παλιά μέθοδος ήταν επίσης αρκετά ακριβή, καθώς η σάρωση ενός εργοστασίου κόστιζε σχεδόν 300.000 δολάρια.

 

 

 

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 28 Ιουλίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Τα φρένα μολύνουν περισσότερο από την εξάτμιση

Τα φρένα μολύνουν περισσότερο από την εξάτμιση

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι το 60% των μικροσωματιδίων που εκπέμπει ένα αυτοκίνητο βγαίνουν από τα φρένα και όχι από την εξάτμιση; Τρελό; Και όμως, είναι αλήθεια. Επί σειρά ετών οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να μειώσουν τις εκπομπές...

Διαβάστε Περισσότερα
Peugeot e-Partner: Νέο ηλεκτρικό εργαλείο

Peugeot e-Partner: Νέο ηλεκτρικό εργαλείο

Η ώρα της επίσημης παρουσίασης για το Peugeot e-Partner έφτασε, τουλάχιστον όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά. Πρόκειται για την έκδοση του επαγγελματικού μοντέλου των Γάλλων, το οποίο κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρισμό. Η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιείται στο e-Partner...

Διαβάστε Περισσότερα
Του έσκασε το λάστιχο ενώ πήγαινε με 320χλμ./ώρα. Τί έκανε και σώθηκε; (Video)

Του έσκασε το λάστιχο ενώ πήγαινε με 320χλμ./ώρα. Τί έκανε και σώθηκε; (Video)

Ο ιδιοκτήτης ενός αναβαθμισμένου Nissan GT-R βιντεοσκοπεί ενώ προσπαθεί να "πιάσει" τελική σε εθνικό δρόμο. Νυχτερινή ώρα χωρίς ιδιαίτερη κίνηση, πατάει τέρμα γκάζι και μόλις ακουμπά τα 327χλμ./ώρα σκάει το μπροστά δεξιά του ελαστικό. Λόγω εμπειρίας, δεν έχασε την...

Διαβάστε Περισσότερα