EuroNCAP-Volkswagen ID.3: Πόσα αστέρια πήρε στις δοκιμές πρόσκρουσης; (video)

21 Οκτωβρίου 2020

Το νέο ID.3 εκτός από το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο παραγωγής της Volkswagen είναι και ένα από τα ασφαλέστερα που διαθέτει στη γκάμα της η γερμανική εταιρεία.

Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP, ο οποίος αφού υπέβαλε το νέο ID.3 σε δοκιμές πρόσκρουσης, του απέδωσε την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων.

Πιο αναλυτικά λοιπόν, ο θάλαμος επιβατών του νέου ID.3 διατηρήθηκε σταθερός στη μετωπική πρόσκρουση, ενώ καλή προστασία είχαν όλες οι κρίσιμες περιοχές στα σώματα των επιβατών. Εξαίρεση αποτελεί η προστασία στο στήθος του οδηγού, η οποία ήταν περιορισμένη. Παράλληλα καλή κρίθηκε η προστασία στα γόνατα και στους μηρούς του οδηγού και του συνοδηγού. Σημειώνεται επίσης ότι στη μετωπική πρόσκρουση το μπροστινό άκρο του νέου ID.3 δεν παραμορφώθηκε υπερβολικά. Στη μετωπική πρόσκρουση τώρα σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία ήταν καλή ή επαρκής για όλες τις κρίσιμες στο σώμα τόσο του οδηγού όσο και του πίσω επιβάτη.

Συνεχίζουμε με την πλευρική πρόσκρουση κινούμενης πλατφόρμας, όπου και εδώ όλες οι κρίσιμες περιοχές του σώματος έλαβαν καλή προστασία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη δυσκολότερη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο, αν και το στήθος είχε οριακή προστασία. Τα εμπρός και πίσω καθίσματα, μαζί με τα προσκέφαλα τους, είναι σε θέση να προστατέψουν τον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση.

 

 

Το υψηλότερο ποσοστό του το νέο ID.3 το συγκέντρωσε στην προστασία ανήλικων επιβατών, καθώς τα πήγε πολύ καλά τόσο στη μετωπική όσο και στην πλευρική πρόσκρουση. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί, ώστε να επιτρέπεται η ασφαλής τοποθέτηση παιδικού καθίσματος μπροστά.

Το καπό προστάτευσε καλά το κεφάλι του πεζού στα περισσότερα σημεία της επιφάνειας του, ενώ πιο επικίνδυνες χαρακτηρίστηκαν οι δύσκαμπτες κολόνες του εμπρός παρμπρίζ. Ο προφυλακτήρας παρείχε καλή προστασία στα πόδια και στη λεκάνη των πεζών.

Το στάνταρ σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης του νέου ΙD.3 μπορεί να ανιχνεύει εκτός από άλλα οχήματα και ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως πεζούς και ποδηλάτες. Στις σχετικές δοκιμές του EuroNCAP η απόκριση του συστήματος στους πεζούς ήταν οριακή και στους ποδηλάτες επαρκής, με τις συγκρούσεις να αποφεύγονται ή να μετριάζονται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η λίστα με τα στάνταρ συστήματα ασφαλείας του νέου ID.3 περιλαμβάνει υπενθύμιση για τις ζώνες των εμπρός και πίσω καθισμάτων, ανίχνευση κόπωσης οδηγού, υποβοήθηση παραμονής οχήματος εντός της λωρίδας κυκλοφορίας, αυτόματη πέδηση για αποφυγή πολλαπλών συγκρούσεων, σύστημα e-Call το οποίο σε περίπτωση ατυχήματος στέλνει αυτόματα ειδοποίηση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αναφέροντας την τοποθεσία του αυτοκινήτου, εντοπισμό τοπικών ορίων ταχύτητας και περιοριστή ταχύτητας. Τέλος, το νέο ID.3 εξοπλίζεται με μπροστινό κεντρικό αερόσακο για αποφυγή επαφής των κεφαλιών του οδηγού και του συνοδηγού σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης.

Ακολουθεί η αναλυτική βαθμολογία και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 87%

Προστασία παιδιών 89%

Προστασία πεζών: 71%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 88%

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 21 Οκτωβρίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

WRC, ράλι Μόντσα, 2o σκέλος: Προηγείται ο Οζιέ, εκτός ο Έβανς

WRC, ράλι Μόντσα, 2o σκέλος: Προηγείται ο Οζιέ, εκτός ο Έβανς

Το δεύτερο και μεγαλύτερο σκέλος του ράλι Μόντσα «έφαγε» πολύ κόσμο, κυρίως λόγω των γλιστερών Ειδικών Διαδρομών που είχε δημιουργήσει το χιόνι έχοντας καλύψει πολλά χλμ, οδοστρώματος. Μάλιστα οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες που οι οργανωτές ακύρωσαν καθαρά για λόγους...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Γκραν Πρι Σακχίρ-Κατατακτήριες: Σώθηκε για 0.026 δευτερόλεπτα ο Μπότας

Formula 1-Γκραν Πρι Σακχίρ-Κατατακτήριες: Σώθηκε για 0.026 δευτερόλεπτα ο Μπότας

Με τη θερμοκρασία του αέρα στους 24 βαθμούς Κελσίου και εκείνη τους οδοστρώματος στους 26 ξεκίνησαν οι κατατακτήριες δοκιμές για το Γκραν Πρι Σακχίρ. Εκεί όπου ο Μπότας κατάφερε να πάρει τη 16η pole position της καριέρας του, όμως με τη διαφορά από τον Ράσελ να είναι...

Διαβάστε Περισσότερα
Renault: Μας ξεναγεί στο μέλλον

Renault: Μας ξεναγεί στο μέλλον

Πως μπορεί να είναι το αυτοκίνητα στο μέλλον; Θα φέρουν θερμικούς κινητήρες; Θα είναι μόνο ηλεκτρικά; Με το υδρογόνο τι γίνεται; Θα έρθει πιο γρήγορα απ’ ότι λένε; Η αυτόνομη οδήγηση πως προχωράει; Όλα αυτά σίγουρα θα αλλάξουν το τοπίο πολύ πιο νωρίς απ΄ότι τα...

Διαβάστε Περισσότερα