EuroNCAP/Mazda MX-30: Ηλεκτροκίνητο με πεντάστερη ασφάλεια (video)

12 Νοεμβρίου 2020

Πολύ ευχάριστα είναι τα νέα σε ότι αφορά το επίπεδο προστασίας που προσφέρει το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο παραγωγής της Mazda, το νέο MX-30.

Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο πόρισμα που εξέδωσε ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP, το νέο MX-30 απέσπασε την ύψιστη διάκριση πέντε αστέρων, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών πρόσκρουσης.

Στη μετωπική πρόσκρουση με σταθερό εμπόδιο ο θάλαμος επιβατών του ιαπωνικού crossover παρέμεινε ακλόνητος, ενώ καλή προστασία είχαν τα γόνατα και οι μηροί, τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού. Στη μετωπική τώρα σύγκρουση με κινούμενο εμπόδιο, η δομή του MX-30, μετά από μελέτη, απέδειξε ότι δεν ενέχει υψηλό κίνδυνο για τους επιβάτες.

Mazda 6: Αποχαιρετά το diesel

Στη μετωπική πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας η προστασία ήταν καλή ή επαρκής για όλες τις κρίσιμες περιοχές στο σώμα τόσο του οδηγού όσο και του συνοδηγού. Εξίσου καλή ήταν η προστασία στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο και στην πιο δύσκολη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο.

Σημειώνεται επίσης ότι το νέο MX-30 εξοπλίζεται με κεντρικό αερόσακο ενσωματωμένο στα μπροστινά καθίσματα, ώστε να προστατεύει οδηγό και συνοδηγό από μια δυνατή επαφή σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Ο εν λόγω αερόσακος απέδειξε ότι λειτουργεί σωστά στις δοκιμές του EuroNCAP προστατεύοντας καλά τα κεφάλια των δυο επιβατών. Τόσο τα εμπρός όσο και πίσω καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλά τους είναι σε θέση να προστατέψουν καλά τον αυχένα σε μια οπίσθια πρόσκρουση.

Η προστασία ανήλικων επιβατών εντός του νέου MX-30, τόσο στις μετωπικές όσο και στις πλευρικές συγκρούσεις ήταν καλή ή επαρκής για όλες τις κρίσιμες περιοχές στο σώμα. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί, ώστε να επιτρέπεται η τοποθέτηση παιδικού καθίσματος μπροστά, ωστόσο παιδικό σύστημα συγκράτησης δε μπορεί να τοποθετηθεί σταθερά στο κεντρικό κάθισμα.

Το εμπρός καπό του νέου MX-30 στα περισσότερα σημεία της επιφάνειας του παρείχε καλή ή επαρκή προστασία στο κεφάλι του πεζού. Ο προφυλακτήρας προστάτεψε καλά τα πόδια, αλλά τα αποτελέσματα από την περιοχή της λεκάνης ήταν ανάμικτα.

Το στάνταρ σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης του MX-30 μπορεί να ανιχνεύσει ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως πεζούς και ποδηλάτες, καθώς και άλλα οχήματα.

Παράλληλα το νέο MX-30 εξοπλίζεται με υπενθύμιση για τις ζώνες ασφαλείας των εμπρός και πίσω καθισμάτων, σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού, σύστημα υποβοήθησης παραμονής του οχήματος εντός της λωρίδας κυκλοφορίας με διακριτική επέμβαση στο τιμόνι και  κάμερα που εντοπίζει τα όρια ταχύτητας.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 91%

Προστασία παιδιών: 87%

Προστασία πεζών: 68%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 73%

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 12 Νοεμβρίου 2020

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Άλλος ένας κύκλος δοκιμών ολοκληρώθηκε για το Opel Corsa –e Rally. Συμπεράσματα;

Άλλος ένας κύκλος δοκιμών ολοκληρώθηκε για το Opel Corsa –e Rally. Συμπεράσματα;

Tρείς ημέρες διήρκεσε ο κύκλος δοκιμών για το ηλεκτρικό αγωνιστικό αυτοκίνητο της Opel, το Corsa-e, συμπληρώνοντας 1.500 χλμ. Στο bucket κάθισαν τρεις οδηγοί αγώνων, οι Γκρίμπελ (που με Skoda Fabia R5, Citroen C3 R5 έχει συμμετάσχει σε αγώνας του ERC), o Ρότερ και μια...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1, Γκραν Πρι Μπαχρέιν: Στο λυκόφως…

Formula 1, Γκραν Πρι Μπαχρέιν: Στο λυκόφως…

Όχι στο λυκόφως των Θεών που σκηνοθέτησε ο Λουκίνο Βισκόντι το 1972, αλλά στο λυκόφως του Μπαχρέιν του 2020. Έτσι λοιπόν φτάσαμε αισίως στον 15ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, στην πίστα Σακίρ, στο Μπαχρέιν. Το μήκος της πίστας είναι 5.412 χλμ....

Διαβάστε Περισσότερα
Με ελαστικά Bridgestone το νέο supercar Huracan STO των 640 ίππων

Με ελαστικά Bridgestone το νέο supercar Huracan STO των 640 ίππων

Η συνεργασία της Lamborghini με την Bridgestone έφερε στη ζωή το νέο απόλυτο ελαστικό επιδόσεων. Με αυξημένη πρόσφυση και χημική σύσταση που μπορεί να μεταφέρει στο 100% τις δυνατότητες της νέας Huracan στον δρόμο, το νέο Potenza αποτελεί την τέλεια ένωση τεχνολογίας...

Διαβάστε Περισσότερα