Δες πόσα ευρώ πετάς εάν απενεργοποιείς το Start/Stop σύστημα!

8 Σεπτεμβρίου 2021

Πλέον όλα τα καινούργια αυτοκίνητα διαθέτουν το σύστημα αυτόματης παύσης και επαναλειτουργίας του κινητήρα, το διάσημο Start/Stop. Η λειτουργία του απλή, και αρκετά δαιμονοποιημένη, όμως η απόδοση του δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Τί γίνεται όμως την μπαταρία που οφείλει να το «αντέξει» αλλά και πόσα ευρώ το χρόνο γλυτώνει κατά μέσο όρο σε καύσιμο;

Τέλειωσε η μπαταρία; Δείτε πως βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο με καλώδια

Τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν πως το 90% των προς πώληση αυτοκινήτων είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Start/Stop. Μία λειτουργία που απενεργοποιεί και ενεργοποιεί αυτόματα τον κινητήρα όταν το αυτοκίνητο λειτουργεί στο ρελαντί ( και οι δεκάδες αισθητήρες έχουν δώσει το οκ φυσικά). Με αυτό το τρόπο μειώνεται και η κατανάλωση και φυσικά οι εκπομπές ρύπων, βοηθώντας από την μία τον οδηγό να κάνει οικονομία και από την άλλη την εταιρία να «πιάσει» τα όρια της Ε.Ε.

Τί μπαταρία χρειάζεται  το  σύστημα;

Καθώς η συνεχής ενεργοποίηση του κινητήρα απαιτεί και συνεχώς ρεύμα, οι μπαταρίες που συνοδεύουν τα οχήματα με λειτουργία Start/Stop είναι ενισχυμένες. Διαθέτουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, πάντα χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ισχύ εκκίνησης, ενώ εάν το αυτοκίνητο είναι συμβατικό τότε η τεχνολογία EFB είναι αρκετή. Εάν το όχημα σας ανακτά και ενέργεια κατά το φρενάρισμα, τότε η τεχνολογία AGM είναι απαιτούμενη για την ομαλή λειτουργία,  ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τη τιμή της μπαταρίας.

Στο ταμείο

Η αλήθεια είναι πως οι ενισχυμένες μπαταρίες κοστίζουν έως και 20% παραπάνω από τις απλές, όμως η εξοικονόμηση καυσίμου που προσφέρει η συγκεκριμένη λειτουργία αντισταθμίζει και προσφέρει κέρδος στον ιδιοκτήτη σε βάθος χρόνου. Μάλιστα οι συγκεκριμένες μπαταρίες παρουσιάζουν ίση ή ακόμα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις απλές.

Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζετε για την μπαταρία του αυτοκινήτου σας:

 • Τύπος – μέγεθος: Ένα κωδικός σε κάθε μπαταρία αποδεικνύει τον τύπο αλλά και το μέγεθος της. Το manual κάθε αυτοκινήτου γράφει ακριβώς τί μπαταρία χρειάζεται.
 • Ισχύς εκκίνησης: Είναι το στοιχείο που χρειάζονται ενισχυμένα τα ι.χ. με σύστημα Start/Stop. Παρουσιάζει πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει η μπαταρία κατά την εκκίνηση του κινητήρα.
 • Χωρητικότητα: Μετριέται σε αμπέρ και δείχνει την ποσότητα ρεύματος που μπορεί να διαθέτει μία μπαταρία. Όσα περισσότερα τα αμπέρ, τόσο περισσότερο μπορεί να κρατήσει η μπαταρία χωρίς φόρτιση.

 

Πόσα ευρώ πετάς απενεργοποιώντας το συγκεκριμένο σύστημα;

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, μπορεί να εξοικονομήσει από 0.2λτ. έως και 0.9λτ./100χλμ., και όπως είναι αυτονόητο, την μεγαλύτερη οικονομία θα τη δεχθεί ένα αυτοκίνητο πολλών κυβικών και μεγάλης κατανάλωσης, και όχι ένα 1.000άρι που ούτως ή άλλος καίει ελάχιστα. Στην πράξη λοιπόν για ένα όχημα με μέση κατανάλωση στα 6.5 λτ./100χλμ. το οποίο διανύει 10.000χλμ. το χρόνο, η εξοικονόμηση στα καύσιμα είναι περίπου στα 107 ευρώ το χρόνο. ( με τη τιμή της βενζίνης στα 1.55 ευρώ το λίτρο)

 

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 8 Σεπτεμβρίου 2021

Hellenic Petroleum EKO WRC

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Hellenic Petroleum EKO WRC

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Η Formula 1 καταργεί μία παράδοση χρόνων του Μονακό

Η Formula 1 καταργεί μία παράδοση χρόνων του Μονακό

Μία παράδοση χρόνων που ξεχώριζε το Γκραν Πρι του Μονακό από όλα τα άλλα της εκάστοτε σεζόν πρόκειται να τελειώσει το 2022, με το 2021 να είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόστηκε. Το σπάσιμο αυτής της παράδοσης είναι επίσημο καθώς η ανακοίνωση έγινε από τον Stefano...

Διαβάστε Περισσότερα
Dakar 2022: Η Toyota με νέο αυτοκίνητο στον πιο γνωστό μαραθώνιο ανθρώπων και μηχανών

Dakar 2022: Η Toyota με νέο αυτοκίνητο στον πιο γνωστό μαραθώνιο ανθρώπων και μηχανών

Το Hilux στη βελτιωμένη έκδοση θα είναι και για το 2022 το άρμα της Toyota Gazoo Racing στη μάχη για τη νίκη στον πιο γνωστό μαραθώνιο ανθρώπων και μηχανών, το Ντακάρ. Ο αγώνας της ερήμου που είναι προγραμματισμένος από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 14 με τη ράμπα του...

Διαβάστε Περισσότερα
SUV της Porsche κόβει τους κινητήρες βενζίνης και γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρικό

SUV της Porsche κόβει τους κινητήρες βενζίνης και γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρικό

Αποκλειστικά ηλεκτρικό θα είναι σε λίγα χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της Porsche, το οποίο μάλιστα φέτος έφερε πάνω από 40.000 πωλήσεις στη γερμανική μάρκα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά το γεγονός ότι η αγορά του αυτοκινήτου έχει επηρεαστεί από την...

Διαβάστε Περισσότερα