Είστε εδώ

«Κράνος», καυτή υπόθεση

Γιώργος Ψαρράς
του Γιώργου Ψαρρά

Πριν από αρκετούς μήνες (τεύχος Ιουνίου 2018) σας είχαμε μιλήσει για μια μικρή «έρευνα» που είχαμε πραγματοποιήσει σχετικά με τον αριθμό των Ελλήνων μοτοσικλετιστών που δεν φορούν κράνος. Αυτό που κάναμε, λοιπόν, ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ ήταν να παρκάρουμε στην οδό Θηβών και να μετρήσουμε για μία ώρα πόσοι από τους μοτοσικλετιστές που θα περάσουν φορούν κράνος. Συνολικά πέρασαν από μπροστά μας 168 αναβάτες, από τους οποίους οι 66 φορούσαν κράνος και οι υπόλοιποι 102 όχι. Το ποσοστό δηλαδή αυτών που δεν φορούσαν κράνος άγγιζε το 60,71%. 

Όλα τα παραπάνω μάς ήρθαν πρόσφατα και πάλι στο μυαλό, προκαλώντας μας όμως αυτή τη φορά ακόμα μεγαλύτερη θλίψη. Αυτό συνέβη στο ταξίδι μας στη Φλωρεντία για την παρουσίαση του νέου Fiat 500XSport, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες στο τεύχος Νοεμβρίου του motorimag.

Καθώς, λοιπόν, το βαν μάς μετέφερε από τις εγκαταστάσεις της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου προς το αεροδρόμιο της Φλωρεντίας, παρατηρούσαμε από το παράθυρο τους διερχόμενους αναβάτες μοτοσικλετών που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της ιταλικής πόλης. Πρόκειται για μια απόσταση περίπου 11,5 χλμ., την οποία διανύσαμε σε περίπου 35 λεπτά, καθώς ήταν ώρα αιχμής. 

Χωρίς καμία απολύτως δόση υπερβολής, δεν είδαμε ούτε έναν αναβάτη μοτοσικλέτας να μη φοράει το κράνος του. Τυχαίο το γεγονός; Αναμφισβήτητα όχι, καθώς ίδιες εικόνες έχουμε πάρει από όλες σχεδόν τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Άραγε το πρόστιμο στην Ιταλία για τη μη χρήση κράνους είναι τόσο τσουχτερό; Το ψάξαμε και βρήκαμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 171 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας της Ιταλίας οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο που κυμαίνεται από 81 μέχρι 326 ευρώ, ενώ η μοτοσικλέτα ακινητοποιείται για εξήντα μέρες. Στη χώρα μας επιβάλλεται πρόστιμο 350 ευρώ, ενώ προβλέπεται η επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για δέκα μέρες.

Εφόσον η σχετική νομοθεσία στην Ιταλία δεν είναι περισσότερο αυστηρή σε σύγκριση εκείνη με της Ελλάδας, αυτό αποδεικνύει ότι οι αναβάτες μοτοσικλετών δεν φοβούνται ότι θα πέσει πάνω τους βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης. 

Προφανώς οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καβαλήσουν τη μοτοσικλέτα τους χωρίς κράνος και να μην τους «τσιμπήσει» αμέσως η αστυνομία. Το σημαντικότερο όμως που τους αποτρέπει από το να αφήσουν το κράνος στο σπίτι είναι ότι ξέρουν πως σε περίπτωση ατυχήματος θα εκθέσουν τη ζωή τους σε τεράστιο κίνδυνο.

Πότε επιτέλους θα γίνει η οδός Θηβών, αλλά και όλοι οι ελληνικοί δρόμοι, όπως η Φλωρεντία; Πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να διαβάζουμε τον τίτλο «Αν φορούσε κράνος θα είχε σωθεί»; Όσο για τη μείωση του ΦΠΑ στα κράνη, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σταγόνα λύσης στον ωκεανό του προβλήματος…