Είστε εδώ

Τεχνολογία

Wallbox Quasar: Το αυτοκίνητο δίνει ρεύμα στο σπίτι (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η σταδιακή εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία, εκτός από τις θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις, θα έχει ένα ακόμα παράπλευρο όφελος, το οποίο είναι η χρήση τους από το δίκτυο ηλεκτρισμού για εξομάλυνση των αυξομειώσεων στη ζήτηση ενέργειας και τον εφεδρικό τους ρόλο σε περίπτωση βλάβης.

Δηλαδή το αυτοκίνητο θα μπορεί όταν είναι συνδεδεμένο στον φορτιστή, να δεχτεί εντολή να φορτίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας που το δίκτυο είναι λιγότερο επιβαρυμένο και είναι πιθανό να υπάρχει μειωμένη χρέωση. Ταυτόχρονα, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρξει για οποιοδήποτε λόγο απότομη αύξηση στη ζήτηση, τα αυτοκίνητα που είναι συνδεδεμένα σε φορτιστές εκείνη τη στιγμή, θα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και ως εφεδρική παροχή ενέργειας για το σπίτι τους, αφού σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, οι ανάγκες θα καλύπτονται από την μπαταρία.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω σενάρια όμως, θα πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι η ύπαρξη φορτιστή/φορτιστών που να μπορούν να κατευθύνουν το ρεύμα και προς τις δύο κατευθύνσεις (προς το αυτοκίνητο και από το αυτοκίνητο). Η δεύτερη είναι η υποστήριξη αυτής της λειτουργίας από τα αυτοκίνητα.

Όσον αφορά την πρώτη προϋπόθεση, μία εταιρεία με την ονομασία Wallbox η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των φορτιστών για αυτοκίνητα, παρουσίασε ένα νέο μοντέλο το οποίο μπορεί να κάνει τις παραπάνω λειτουργίες. Μάλιστα, με έναν τέτοιο φορτιστή ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει και κέρδος, αφού το ρεύμα που θα κατευθύνεται από το αυτοκίνητο προς το δίκτυο θα το πληρώνεται, με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όσοι έχουν διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά αυτού του φορτιστή από τις ανταγωνιστικές προτάσεις είναι ότι τα μοντέλα με αντίστοιχες δυνατότητες είναι σαφώς πιο μεγάλα και τουλάχιστον τρεις φορές πιο ακριβά. Βέβαια, η τιμή δεν ανακοινώθηκε, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίζει.

Σχετικά με τη δεύτερη προϋπόθεση, το τοπίο είναι ακόμα θολό και αβέβαιο αφού τα μοναδικά μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και υποστηρίζουν την αντίστροφη φόρτιση είναι το Nissan Leaf, και το Mitsubishi Outlander PHEV. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ τα μοντέλα με αυτή τη λειτουργία, προκειμένου να υπάρξουν πραγματικά οφέλη. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει, όμως δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να δούμε υλοποιήσεις σε μεγάλη κλίμακα.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.