Είστε εδώ

Τεχνολογία

Seat: Πώς και γιατί θα ελέγχει το πρόσωπο του οδηγού;

του Γιώργου Ψαρρά

Εκκολαπτήριο νέων τεχνολογιών αποτελεί για τη Seat το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται 6.800 νεοφυείς εταιρείες (startups), εκ των οποίων 800 ασχολούνται με την αυτοκινητοβιομηχανία.  

H Seat επενδύει σε αυτές μέσω του προγράμματος Xplora και μας δίνει μια πρόγευση από τις καινοτόμες μελλοντικές τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τα μοντέλα της.

Ας δούμε για παράδειγμα την Eyesight Technologies εταιρεία, η οποία εξελίσσει ένα σύστημα το οποίο μέσω αλγόριθμου αναλύει τις κινήσεις του προσώπου του οδηγού (έλεγχος για ανοιχτά μάτια, θέση κεφαλιού και οπτικής γωνίας) και τον προειδοποιεί σε περίπτωση απόσπασης της προσοχής ή υπνηλίας.  Επίσης ανιχνεύει αν ο οδηγός καπνίζει, αν έχει βάλει τη ζώνη ασφαλείας του και αν μιλάει στο κινητό τηλέφωνο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 36% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε κάποια μορφή διάσπασης της προσοχής του οδηγού.

Παράλληλα το λογισμικό που αναπτύσσει η Eyesight Technologies μπορεί να αναγνωρίσει τον οδηγό και να προσαρμόζει διάφορες ρυθμίσεις στις προτιμήσεις του, όπως η θερμοκρασία της καμπίνας και τις θέσεις των πλευρικών καθρεπτών.

Η εταιρεία Gauzy τώρα ασχολείται με τη φωτεινότητα που περνάει από τις γυάλινες επιφάνειες (παρμπρίζ, παράθυρα, ηλιοροφή). Με το πάτημα ενός κουμπιού ο οδηγός θα μπορεί να προσαρμόζει τη φωτεινότητα που εισέρχεται στο εσωτερικό, ανάλογα με τις συνθήκες.  

Εντός μόνο 2 ετών η Seat συνεργάστηκε με περισσότερες από 200 νεοφυείς εταιρείες μέσω του προγράμματος Xplora. Στόχος είναι κάθε χρόνο να ελέγχονται τουλάχιστον 10 καινοτομίες για τον αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οχήματα και υπηρεσίες.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.