Είστε εδώ

Τεχνολογία

Jaguar Land Rover: Τιμόνι που σου λέει πού να πας (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Συνήθως τα θερμαινόμενα τιμόνια είναι ένα στοιχείο άνεσης που ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό όμως στην Jaguar Land Rover σκέφτηκαν έναν τρόπο ώστε να τα μετατρέψουν σε παράγοντα βελτίωσης της ασφάλειας.

Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανέπτυξαν ένα σύστημα με το οποίο το τιμόνι ζεσταίνεται και παγώνει κατάλληλα ώστε το GPS να ενημερώσει τον οδηγό πού να στρίψει και πότε να αλλάξει λωρίδα. Με αυτόν τον τρόπο η βρετανική εταιρεία πετυχαίνει ο οδηγός να ενημερώνεται για το πώς πρέπει να κινηθεί, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο προκειμένου να κοιτάξει την οθόνη

Η θέρμανση και ψύξη των δύο πλευρών του τιμονιού γίνονται ταχύτατα χάρη στα υλικά που έχουν επιλεγεί. Η μέγιστη άνοδος της θερμοκρασίας του τιμονιού μπορεί να φτάσει τους 6 βαθμούς Κελσίου, τιμή αρκετά υψηλή, όμως ο οδηγός μπορεί να επέμβει και να ρυθμίσει αυτήν την παράμετρο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει και ελληνικό χρώμα αφού ο επικεφαλής έρευνας ηλεκτρολογικών συστημάτων είναι Έλληνας. Ονομάζεται Αλέξανδρος Μουζακίτης και δήλωσε ότι η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα της JLR, γι’ αυτό και είναι προσηλωμένοι στη συνεχή βελτίωση των οχημάτων τους στον συγκεκριμένο τομέα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση επιτρέποντας στους οδηγούς να μην παίρνουν τα μάτια τους από το δρόμο, αιτία στην οποία οφείλεται το 10% των θανατηφόρων ατυχημάτων παγκοσμίως.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.