Είστε εδώ

Τεχνολογία

iPhone και Apple Watch: Τα νέα κλειδιά αυτοκινήτου

του Σωτήριου Χάλλα

Η Apple πρόκειται να στηρίξει τη νέα τάση που υπάρχει στις αυτοκινητοβιομηχανίες, να δημιουργούν λογισμικό το οποίο επιτρέπει τη χρήση του smartphone ως κλειδί, προσθέτοντας αυτή τη λειτουργία τόσο στα iPhone όσο και στο Apple Watch, το ρολόι της αμερικανικής εταιρείας.

Σύμφωνα με μέσα του εξωτερικού που ειδικεύονται σε θέματα σχετικά με την Apple, ο κολοσσός του Κουπερτίνο μοίρασε σε ανθρώπους που κάνουν ανάπτυξη εφαρμογών, μία beta (δοκιμαστική) έκδοση του iOS 13.4, στην οποία αναφέρεται σε κάποια σημείο η λειτουργία CarKey.

Μέσα από αυτή τη λειτουργία οι χρήστες θα μπορούν να κλειδώνουν, να ξεκλειδώνουν και να βάζουν μπροστά το αυτοκίνητό τους, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία NFC.

Επιπλέον, η λειτουργία CarKey θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να δώσουν πρόσβαση στο αυτοκίνητο σε κάποιον τρίτο, χωρίς να πρέπει να συναντηθούν ώστε να του δώσει τα κλειδιά.

Η νέα λειτουργία έρχεται λόγω της συμμετοχής της Apple στην ομάδα Car Connectivity Consortium, η οποία διαθέτει πάνω από 100 μέλη με τα περισσότερα να είναι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ομάδα δημιούργησε το 2018 το Digital Key 1.0, δηλαδή το πρώτο σετ προδιαγραφών για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα smartphones ως κλειδί για το αυτοκίνητο.

Έκτοτε, οι εργασίες έχουν επικεντρωθεί στη δημιουργία του Digital Key 2.0, το οποίο θα χρησιμοποιεί NFC, όμως θα έχει ξεχωριστό κύκλωμα που θα αναλαμβάνει την ασφάλεια. Επιπλέον, θα επιτρέπει τη χρήση του smartphone ως κλειδί ακόμα και όταν εκείνο έχει κλείσει λόγω πολύ χαμηλής μπαταρίας.

Η τελευταία εξέλιξη είναι το Digital Key 3.0 του οποίου η ανάπτυξη έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά. Θα χρησιμοποιεί Bluetooth χαμηλής ενέργειας και τεχνολογία πολύ μεγάλου φάσματος (Ultra-Wideband), ώστε οι χρήστες να μη χρειάζεται να βγάλουν τη συσκευή από την τσέπη και να την ακουμπήσουν στο χερούλι της πόρτας. Όλη η επικοινωνία θα γίνεται από λίγο πιο μεγάλη απόσταση, οπότε όταν ο χρήστης θελήσει να ανοίξει την πόρτα, αυτή θα έχει ήδη ξεκλειδωθεί.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.