Είστε εδώ

Τεχνολογία

Ford: Μπουλόνια που ξεβιδώνουν με τη φωνή μας (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η Ford δημιούργησε μπουλόνια ασφαλείας τα οποία μπορούν να είναι μοναδικά για τον κάθε ιδιοκτήτη, αφού το μοτίβο στο οποίο χαράζονται αντικατοπτρίζει την κυματομορφή που δημιουργεί η φωνή του.

Η κυματομορφή της φωνής του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική, όπως και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό ώστε να δημιουργήσουν μπουλόνια τα οποία δε θα μπορούν να κλαπούν.

Η κλοπή μπουλονιών ή ακόμα και ολόκληρων τροχών είναι ένα πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, καθώς πρόκειται για τμήματα των αυτοκινήτων που μπορούν να έχουν σχετικά μεγάλη αξία. Θεωρητικά, η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι τα μπουλόνια ασφαλείας, τα οποία για να ξεβιδωθούν χρειάζονται έναν ειδικό αντάπτορα ο οποίος δίνεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος όταν το παραλαμβάνει.

Ωστόσο, οι επιτήδειοι έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, με τον πιο κοινό να είναι η δημιουργία πλήρους αντιγράφου του μπουλονιού με τη χρήση κεριού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιούν ως καλούπι για να φτιάξουν έναν αντάπτορα που να ταιριάζει.

Η Ford, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι με την τεχνική της μπορεί να δημιουργήσει μπουλόνια που δε θα είναι δυνατό να κλαπούν. Πιο συγκεκριμένα, θα καταγράφεται η φωνή του ιδιοκτήτη και με βάση την κυματομορφή θα δημιουργείται το μπουλόνι με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα κατασκευάζεται και το αντίστοιχο κλειδί.

Επιπλέον, για να μην μπορεί κάποιος να δημιουργήσει αντίγραφο χρησιμοποιώντας κερί, η χάραξη θα έχει μεγαλύτερο πλάτος όσο βαθαίνει, οπότε αν κάποιος βάλει κερί, ναι μεν αυτό θα πάρει το ανάλογο σχήμα, όμως όταν θα προσπαθήσει να το βγάλει, θα σπάσει.

Εκτός από την κυματομορφή της φωνής η αμερικανική εταιρεία μπορεί να χαράξει και διάφορα άλλα μοτίβα όπως το logo των Mustang ή τη διαδρομή μιας πίστας όπως το Νίρμπουργκρινγκ, όμως σε αυτή την περίπτωση ακυρώνεται ως ένα βαθμό το πλεονέκτημα της μοναδικότητας.

Προς το παρόν η τεχνολογία δεν είναι εμπορικά διαθέσιμη και είναι άγνωστο αν θα αποκτήσει πρόσβαση το ευρύ κοινό.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.