Είστε εδώ

Τεχνολογία

Ford: Αυτοκίνητα που επικοινωνούν με τα πάντα (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η Ford είναι από τις εταιρείες που έχουν κάνει τη μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με την επικοινωνία του αυτοκινήτου με άλλα αυτοκίνητα (vehicle-to-vehicle (V2V)) ή με τις δομές του δρόμου (vehicle-to-infrastructure (V2I)) όπως φανάρια και ηλεκτρονικές πινακίδες.

Ωστόσο, τώρα οι Αμερικανοί πάνε ένα βήμα πιο πέρα σχεδιάζοντας σύστημα επικοινωνίας το οποίο θα συνδέει το αυτοκίνητο με οποιαδήποτε άλλη συσκευή, ανεξάρτητα από το είδος της, μέσω του κινητού (cellular vehicle-to-everything (C-V2X)).

Πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση σε τεχνολογικό επίπεδο αφού θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να υπάρξει επικοινωνία ανάμεσα σε τόσο διαφορετικά είδη συσκευών όπως το κινητό μας, τα ποδήλατα, τα φανάρια, οι πινακίδες και ένα σωρό άλλες κατηγορίες συσκευών οι οποίες δεν λειτουργούν καν σε παρόμοια πρότυπα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ford στο συνέδριο τεχνολογίας Intelligent Transportation Society of America, το ρόλο της μετάφρασης των σημάτων από τη μία συσκευή στην άλλη θα αναλάβει μια συσκευή η οποία θα τοποθετείται στις διασταυρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ένας πεζός να διασχίσει το δρόμο με ασφάλεια, αφού το κινητό του θα έχει ειδοποιήσει τα διερχόμενα οχήματα να σταματήσουν.

Επιπλέον, η αμερικανική μάρκα παρουσίασε μία εξέλιξη των συστημάτων αυτόνομης οδήγησης που λύνει το πρόβλημα της προτεραιότητας. Αν σήμερα συναντηθούν σε μία διασταύρωση υπό ιδιαίτερες συνθήκες 2, 3 ή ακόμα και 4 αυτοκίνητα οι οδηγοί μπορούν με ένα νόημα να ειδοποιήσουν τον άλλον οδηγό ότι του παραχωρούν προτεραιότητα. Αυτό είναι κάτι που, προς το παρόν, τα αυτόνομα αυτοκίνητα δεν μπορούν να το κάνουν.

Πλέον, με την ανακάλυψη της Ford τα αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και αυτό το σενάριο.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.