Είστε εδώ

Τεχνολογία

Ελαστικά χωρίς αέρα: Είναι σχεδόν έτοιμα. Πότε βγαίνουν στην αγορά (videos)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα ελαστικά χωρίς αέρα είναι μια τεχνολογία που οι εταιρείες δοκιμάζουν και αναπτύσσουν εδώ και αρκετά χρόνια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να τα φέρουν στην αγορά, κάτι που ίσως αλλάξει η Michelin.

Η γαλλική εταιρεία συνεργάζεται πάνω σε αυτόν τον τομέα με την GM και αργότερα μέσα στη χρονιά που διανύουμε θα ξεκινήσουν δοκιμές ελαστικών που δε θα χρειάζονται φούσκωμα. Οι δοκιμές θα γίνουν χρησιμοποιώντας έναν αριθμό από Chevrolet Bolt, ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της αμερικανικής μάρκας.

Ο στόχος αυτών των δοκιμών είναι να εξελιχθούν περαιτέρω τα ελαστικά χωρίς αέρα ώστε ήδη από το 2024 η GM να μπορεί να εφοδιάσει τα αυτοκίνητά της με αυτά.

Οι εταιρείες αναπτύσσουν τα ελαστικά χωρίς αέρα γιατί έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα όπως ότι δεν μπορούν να τρυπήσουν ή να κλατάρουν. Επιπλέον, οι οδηγοί δε χρειάζεται να έχουν το νου τους ώστε τα ελαστικά να έχουν πάντα επαρκή ποσότητα αέρα, ή να κοιτάνε για ασύμμετρη φθορά λόγω υψηλότερης ή χαμηλότερης του κανονικού πίεσης.

Τα νέου τύπου ελαστικά που προς το παρόν φέρουν την ονομασία UPTIS (Unique Puncture-proof TIre System), αναμένεται να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον με παραπάνω από έναν τρόπους.

Αρχικά θα μειώσουν δραματικά τις περιπτώσεις που μία τετράδα πετιέται πριν τελειώσει ο κύκλος ζωής της επειδή υπέστη σοβαρή βλάβη το ένα ελαστικό. Η Michelin υπολογίζει ότι οι παραπάνω αιτίες είναι υπεύθυνες για το 20% των ελαστικών που πετιούνται κάθε χρόνο. Αυτό μεταφράζεται, περίπου, σε 200 εκατομμύρια ελαστικά.

Επίσης, δε θα χρειάζεται στα αυτοκίνητα να υπάρχει ρεζέρβα. Με αυτόν τον τρόπο θα παράγονται λιγότερες ζάντες και θα χρησιμοποιείται λιγότερο μέταλλο κάτω από το πορτ – παγκάζ. Αυτό σημαίνει μειωμένη χρήση υλικών αλλά και ενέργειας. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι με την αφαίρεση της ρεζέρβας τα αυτοκίνητα θα γίνουν πιο ελαφριά, με τις θετικές συνέπειες που αυτό έχει στην κατανάλωση.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.