Είστε εδώ

Τεχνολογία

Continental και Sennheiser: Κάνουν όλο το αυτοκίνητο ένα τεράστιο ηχείο (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνουν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον σχετικά με την ποιότητα των ηχείων που τοποθετούν στα μοντέλα τους, γι’ αυτό συνεργάζονται με εξειδικευμένες εταιρείες και ενσωματώνουν όσο περισσότερες τεχνολογίες μπορούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Sennheiser, εταιρεία αρκετά γνωστή στο χώρο του ήχου, συνεργάστηκε με την Continental, την οποία μπορεί να γνωρίζουμε κυρίως για τα ελαστικά της, όμως δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς όπως συστήματα φρένων, εσωτερικά ηλεκτρονικά, ασφάλεια αυτοκινήτων, συστήματα μετάδοσης κίνησης και ταχογράφους.

Οι δύο εταιρείες δημιούργησαν μία νέα τεχνολογία, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες αυξάνει κατακόρυφα την ποιότητα του ήχου που φτάνει στα αυτιά των επιβατών από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα έχει μικρότερο βάρος και ανάγκες σε χώρο.

Η βασική αρχή την οποία εκμεταλλεύτηκαν ήταν η ίδια στην οποία βασίζονται και ορισμένα μουσικά όργανα όπως το βιολί. Στο γνωστό μουσικό όργανο ο ήχος που ακούμε δεν προέρχεται απευθείας από τις χορδές. Καθώς ο βιολιστής κινεί το δοξάρι πάνω σε αυτές, δημιουργούνται δονήσεις οι οποίες μεταφέρονται σε όλο το όργανο, το οποίο με τη σειρά του πάλλεται παράγοντας τον τελικό ήχο.

Κάτι αντίστοιχο κάνει και η τεχνολογία των Continental και Sennheiser. Χρησιμοποιεί κάποιες μικρές συσκευές που τις ονομάζουν ενεργοποιητές, για την τοποθέτηση των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένη τεχνική που δεν έχει ανακοινωθεί τι περιλαμβάνει. Οι ενεργοποιητές δέχονται το ηλεκτρικό σήμα και το μετατρέπουν σε δονήσεις οι οποίες μεταφέρονται στα πάνελ των θυρών, κάνοντάς τες να λειτουργούν ως τεράστια ηχεία.

Οι δύο εταιρείες αναφέρουν ότι η ποιότητα του ήχου που παράγεται είναι σα να βρίσκεσαι μέσα σε αίθουσα συναυλιών, ενώ οι ενεργοποιητές, εκτός από τις πόρτες μπορούν να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία όπως η οροφή και οι κολώνες του αμαξώματος.

Το κέρδος σε χώρο συγκριτικά με ένα κλασικό σύστημα ηχείων φτάνει το 90%, ενώ το βάρος είναι πολλές φορές μικρότερο σε σχέση με τα περίπου 40 κιλά που ζυγίζουν τα ηχεία. Αυτά τα πλεονεκτήματα είναι πολύ σημαντικά, αφού σε όλα τα αυτοκίνητα και στα ηλεκτρικά ακόμα περισσότερο, οι κατασκευαστές προσπαθούν να εξοικονομήσουν ακόμα και το τελευταίο γραμμάριο βάρους και να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους, χωρίς να αυξάνονται οι εξωτερικές διαστάσεις.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε θα δούμε την πρώτη υλοποίηση σε αυτοκίνητο παραγωγής, όμως θεωρούμε ότι δε θα αργήσει αυτή η μέρα.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.