Είστε εδώ

Τεχνολογία

Bose: Απόλυτη σιγή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η Bose είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όλον τον κόσμο σε ό,τι αφορά θέματα ήχου και γι’ αυτό πολλές εταιρείες αυτοκινήτου συνεργάζονται μαζί της για τα ηχοσυστήματα των μοντέλων τους.

Εκτός από την πίστη αναπαραγωγή ήχου η Bose έχει ασχοληθεί και με ακόμα έναν τομέα του ήχου που είναι η ενεργή απόσβεση θορύβου. Δηλαδή, η εταιρεία αναπτύσσει συστήματα τα οποία μπορούν να συλλαμβάνουν διάφορους ήχους και να παράγουν μία ακριβώς αντίθετη συχνότητα ώστε ο τελικός χρήστης να μην αντιλαμβάνεται τον θόρυβο.

Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και στην περίπτωση των συστημάτων Engine Harmonic Cancellation και Engine Harmonic Enhancement τα οποία έχουν στόχο ο ήχος του κινητήρα να μη φτάνει στα αυτιά των επιβατών. Τώρα η Bose σκοπεύει να κάνει το ίδιο και με το θόρυβο που παράγεται από την κύλιση του αυτοκινήτου και κυρίως από τα ελαστικά με το σύστημα QuietComfort Road Noise Control.

Η βασική λογική δε διαφέρει αφού και πάλι κάποια μικρόφωνα αναλαμβάνουν να συλλάβουν τον ήχο και ένας αλγόριθμος φροντίζει να παραχθεί ακριβώς αντίθετος ήχος από τα ηχεία. Επιπλέον χρέωση μικρόφωνα υπάρχουν και στο εσωτερικό της καμπίνας ώστε να ελέγχουν ότι το σύστημα λειτουργεί απροβλημάτιστα.

Μέχρι την εμφάνιση συστημάτων τέτοιου είδους οι εταιρείες ήταν υποχρεωμένες να προσθέτουν μεγάλες ποσότητες ηχομονωτικού υλικού το οποίο οδηγούσε σε αύξηση τόσο του βάρους όσο και του κόστους του αυτοκινήτου.

Τα συστήματα για την ακύρωση του ήχου του κινητήρα εξοπλίζουν ήδη κάποια αυτοκίνητα ενώ εκείνο για το θόρυβο κύλισης αναμένεται να το δούμε το 2021.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.