Είστε εδώ

Τεχνολογία

Bosch - ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Σε προστατεύει από την ηλεκτροπληξία. Πώς το κάνει;

του Σωτήριου Χάλλα

Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τα ηλεκτρικά οχήματα έχει να κάνει με το γεγονός πως όταν υπάρξει σύγκρουση, ιδιαίτερα αν αυτή είναι σφοδρή ή συνοδευτεί από ανατροπή του οχήματος, δημιουργείται ο κίνδυνος διαρροής ρεύματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτροπληξία των επιβαινόντων.

Προκειμένου να το αντιμετωπίσει η Bosch, εταιρεία από την οποία οι αυτοκινητοβιομηχανίες προμηθεύονται αρκετά τμήματα των ηλεκτρικών τους μοντέλων, δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο σταματάει την κυκλοφορία του ρεύματος όταν αυτό απαιτείται.

Πρόκειται για μικρά “εκρηκτικά” φορτία τα οποία ενεργοποιούνται μέσω πυροτεχνικών μηχανισμών όταν μια σειρά από αισθητήρες αντιληφθούν ότι υπήρξε σύγκρουση. Με αυτόν τον τρόπο κόβεται η παροχή ρεύματος, προκειμένου να προστατευτούν οι επιβάτες και να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η νοοτροπία του συστήματος είναι ανάλογη με τους διακόπτες που κόβουν την παροχή καυσίμου στα οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, στην περίπτωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο μηχανισμός της Bosch καταστρέφει την εσωτερική καλωδίωση της μπαταρίας, οπότε δεν είναι εύκολο να επισκευαστεί μετά.

Η γερμανική εταιρεία αναφέρει ότι έχει προμηθεύσει ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες με το εν λόγω σύστημα, όμως δεν αποκαλύπτει ποια είναι τα μοντέλα που κάνουν χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.