Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Σύμβαση ασφάλισης μέσω διαδικτύου και πληροφόρηση καταναλωτή

Τα τελευταία χρόνια, η εμπορική διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών μέσω, κυρίως, του διαδικτύου, αλλά και άλλων μέσων επικοινωνίας από απόσταση, γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, ολοένα αυξανόμενη. Η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει εξαίρεση, δεδομένης της δυνατότητας σημαντικής μείωσης του κόστους παροχής της.

Εντούτοις, η “αδύναμη” θέση του καταναλωτή, ιδίως όσον αφορά το σκέλος της σύναψης μιας σύμβασης ασφάλισης από απόσταση, επιτάσσει την θέση δικλείδων ασφαλείας, τις οποίες και θέτει ως επί το πλείστον ο Ν. 2251/1994, περί προστασίας των καταναλωτών, αλλά και το Π.Δ. 131/2003 που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2000/31 ΕΚ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε συντομία, ο καταναλωτής, θα πρέπει, να λάβει στα χέρια του ή γνώσει, πριν τη σύναψη της σύμβασης ασφάλισης:

Τον τρόπο σύναψης της σχετικής σύμβασης από απόσταση, δηλ. τα διαδικαστικά - τεχνικά στάδια.
Την τυχόν αρχειοθέτηση της σύμβασης και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή.
Τα τεχνικά μέσα εντοπισμού και διόρθωσης σφαλμάτων της σχετικής ανάθεσης του καταναλωτή.
Τις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συναφθεί η εν λόγω σύμβαση.
Πληροφορίες για την ταυτότητα (επωνυμία, σχετικές επαγγελματικές άδειες, διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνία κ.α.) και την κύρια δραστηριότητα του παρόχου της υπηρεσίας καθώς και για τον τυχόν μεσάζοντα του παρόχου της υπηρεσίας.
Περιγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών της υπηρεσίας, το τίμημα και όλες τις σχετικές δαπάνες στις οποίες θα προβεί.
Την ύπαρξη του δικαιώματος υπαναχώρησης όπως και εναντίωσης που έχει ο καταναλωτής σε κάθε ασφαλιστική σύμβαση, τις προθεσμίες εντός τις οποίες πρέπει να ασκήσει τα σχετικά δικαίωμά του, τις προϋποθέσεις και τον ακριβή τόπο άσκησής των καθώς και υποδείγματα υπαναχώρησης και εναντίωσης.
Την ύπαρξη δικαιώματος πρόωρης ή μονομερούς λύσης της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κυρώσεων όπως προβλέπονται στη σύμβαση.
Εν ολίγοις, όλες τις συμβατικές ρήτρες μεγάλης σπουδαιότητας, όπως αυτή της δικαιοδοσίας, του εφαρμοστέου δικαίου κ.α.
Την ύπαρξη μηχανισμών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.
Τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων του καταναλωτή και τα δικαιώματά του που απορρέουν από τη σκοπούμενη χρήση.

Τυχόν, μη παροχή των ανωτέρω πληροφοριών στον καταναλωτή, μπορεί να σημάνει από την μη σχετική δέσμευσή του τελευταίου από μη επικοινωνηθέντα όρο, μέχρι και την δυνατότητα ακύρωσης του συνόλου της σύμβασης ασφάλισης, υπέρ του. Αντίστοιχα, ο συμβαλλόμενος με τον καταναλωτή, μπορεί να αντιμετωπίσει από διοικητικής μέχρι ποινικής φύσεως συνέπειες. Τέλος, σημειώνεται πως εκτός των ανωτέρω αναφερόμενων, εφαρμόζονται και άλλα νομοθετήματα, όπως π.χ. αυτών που αφορούν τη διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση, την ασφάλιση γενικότερα κ.α.

Πάνος Κορκόβελος

 

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.