Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Οδήγηση δίχως άδεια οδήγησης και αυστηροποίηση ποινών

Προ ολίγων εβδομάδων, ψηφίστηκε ο Νόμος 4155/2013 ο οποίος επιφέρει σημαντικές αλλαγές, εκτός άλλων, στον Κ.Ο.Κ. και ιδιαίτερα στο σκέλος της ποινικής αντιμετώπισης της οδήγησης δίχως άδεια οδήγησης. Ο εν λόγω Νόμος έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του προγενέστερου Νόμου 3904/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 31 αυτού, με το οποίο ο νομοθέτης είχε προκρίνει την ελαστικοποίηση της ποινικής αντιμετώπισης παραβάσεων του Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα λοιπόν, με τις διατάξεις του Νόμου, η οδήγηση οχήματος δίχως την απαιτούμενη εκ του νόμου άδεια οδήγησης, ή η οδήγηση οχήματος παρότι η άδεια οδήγησης έχει ανακληθεί ή αφαιρεθεί, επισύρει ποινή φυλάκισης από 1 έως 12 μήνες, διοικητικό πρόστιμο 200€ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Τονίζουμε εδώ, πως εάν οδηγός οχήματος, του οποίου η άδεια οδήγησης του έχει αφαιρεθεί για οποιοδήποτε λόγο, εξακολουθεί να οδηγεί, πέραν της ανωτέρω ποινής (φυλάκισης 1 έως 12 μηνών και πρόστιμου 200€), δεν του επαναχορηγείται η άδεια για 3 επιπλέον έτη, ενώ εάν προκαλέσει και ατύχημα με τραυματισμό ή θάνατο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει την ποινή της οριστικής στέρησης δικαιώματος απόκτησης άδειας οδήγησης οποιουδήποτε οδικού οχήματος!

Τέλος, αυτός που ενώ έχει λάβει άδεια οδήγησης, δεν τη φέρει μαζί του στο όχημα, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 20€.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.