Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Η Νομική έννοια του αυτοκινήτου

Σύμφωνα  με  το νόμο Ν/1911, καθιερώνεται σύστημα αντικειμενικής ευθύνης, δηλαδή ευθύνης χωρίς πταίσμα, για ζημία που προκαλείται κατά κανόνα σε τρίτους (ιδιώτες), κατά τη λειτουργία αυτοκινήτου, η ευθύνη δε αυτή βαρύνει ορισμένα πρόσωπα τα οποία κατά κάποιο συνδέονται με το αυτοκίνητο και τη λειτουργία του.

Κατά τον προαναφερθέντα νόμο δίδεται η έννοια του «αυτοκινήτου», το οποίο είναι «το δια μηχανικής δύναμης και όχι επί τροχιών κινούμενο όχημα ή τροχήλατον όχημα».

Επίσης, η έννοια του αυτοκινήτου αναφέρεται τόσο στο Ν. 489/1976 «περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ’ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης» όσο και στον ισχύοντα «Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», γνωστόν ως «Κ.Ο.Κ.».

Σύμφωνα με το Ν. 489/1976, το αυτοκίνητο είναι «το επί του εδάφους και όχι επί τροχιών με μηχανική δύναμη ή με ηλεκτρική ενέργεια κινούμενο όχημα, ανεξάρτητα αριθμού τροχών. Ως αυτοκίνητο θεωρείται και κάθε ρυμουλκούμενο όχημα συζευγμένο μετά του κυρίως αυτοκινήτου ή μη, ως και ποδήλατο εφοδιασμένο με βοηθητικό κινητήρα». Στον «Κ.Ο.Κ.» δίδεται ένας πιο στενός ορισμός της έννοιας του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τον οποίο  «αυτοκίνητο είναι το μηχανοκίνητο όχημα το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για τη ρυμούλκηση στις οδούς οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.  O όρος αυτός δεν περιλαμβάνει τα οχήματα, όπως οι γεωργικοί ελκυστήρες, τα χρησιμοποιούμενα παρεμπιπτόντως μόνο για την οδική μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων ή για ρυμούλκηση στις οδούς, οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων ή πραγμάτων.».

Κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά στη νομική έννοια του αυτοκινήτου, αξίζει να αναφέρουμε ότι για τη διαμορφωθείσα στα Ελληνικά Δικαστήρια νομολογία, αυτοκίνητα θεωρούνται τα επιβατηγά οχήματα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα «πούλμαν», καθώς και τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Επίσης,  οι γεωργικοί ελκυστήρες, έστω και αν παρεμπιπτόντως χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προσώπων και πραγμάτων, τα σκαπτικά μηχανήματα, τα μοτοποδήλατα, οι μοτοσικλέτες, καθώς και τα ρυμουλκά και ρυμουλκούμενα οχήματα. Ακόμη και το έλκηθρο που χρησιμοποιείται σε χιονοδρομικά κέντρα (snowmobile) είναι αυτοκίνητο κατά την ανωτέρω νομική έννοια, με συνέπεια να είναι υποχρεωτική, και γι’ αυτό, η ασφάλισή του κατά τις ειδικές διατάξεις του Ν. 489/1976.

Δεν θεωρούνται, όμως, αυτοκίνητα, με τις παραπάνω έννοιες και δεν εμπίπτουν στο πεδίο των νόμων που αναλύθηκαν, γενικά ο σιδηρόδρομος, τα οχήματα που κινούνται με τη δύναμη ανθρώπου ή ζώου και όχι με μηχανική δύναμη και τέλος οιοδήποτε όχημα κινείται στη θάλασσα ή τον αέρα.

Νικόλαος Σταυρόπουλος

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.