Είστε εδώ

Νομικά Ζητήματα

Ανασφάλιστο όχημα: Ποινική και Διοικητική αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που προκληθεί ατύχημα από ανασφάλιστο όχημα, εκτός της πιθανής ευθύνης του κατόχου και του οδηγού με την προσωπική τους περιουσία και ασχέτως υφιστάμενων περιορισμένων αυτής της ευθύνης, η κυκλοφορία και μόνο ανασφάλιστου οχήματος, επισύρει επιπλέον, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που καταληφθεί, λοιπόν, να κυκλοφορεί ανασφάλιστο όχημα, ο κύριος ή/και κάτοχός του, καλείται ενώπιον του αρμόδιου Πταισματοδικείου να καταβάλλει πρόστιμο μέχρι 3.000€. Επίσης, αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας για 1 χρόνο. Σε περίπτωση, δε, πρόκλησης ατυχήματος με το ανασφάλιστο όχημα, οι πινακίδες αφαιρούνται για 2 χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για 3 χρόνια. Ο νόμος, τάσσει περαιτέρω, διοικητικό πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 500€ για τα επιβατηγά και 250€ για τα δίκυκλα. Τέλος, προβλέπεται και η αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες, μετά το πέρας των οποίων για να αναληφθεί η άδεια, πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση ασφάλισης.

Να σημειώσουμε, πως στο άρθρο 28 του σχεδίου νόμου «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις» προβλέπεται τροποποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 237/1986 το οποίο κωδικοποιεί το Ν. 489/1976, προβαίνοντας 1) στη μείωση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων του ανασφάλιστου οχήματος από τον 1 χρόνο στις 10 ημέρες, 2) στη διατήρηση του χρόνου αποστέρησης της άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος και υποτροπής στα 2 και 3 χρόνια αντίστοιχα, 3) στη διατήρηση των ανωτέρω αναφερόμενων διοικητικών προστίμων, 4) στην εγκαθίδρυση συστήματος εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων από την Γ.Γ.Π.Σ. και τέλος, 5) στη θέση προθεσμίας 8 ημερών από την ειδοποίηση του ιδιοκτήτη ανασφάλιστου οχήματος προκειμένου να παράσχει σχετικές εξηγήσεις άλλως να ασφαλίσει το όχημά του, καταβάλλοντας 250€ παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, αποφεύγοντας συγχρόνως τις λοιπές ποινικής και διοικητικής φύσεως ποινές.

Συμπερασματικά, εφόσον, πρώτον, ψηφισθεί το σχέδιο νόμου ως έχει και δεύτερον, δεν έχουν παραδώσει τις πινακίδες του οχήματος και δεν διατηρούν το ανασφάλιστο όχημα σε κλειστό χώρο, συνιστάται στους κατόχους ανασφάλιστων αυτοκινήτων να ασφαλίσουν το όχημά τους, διότι διαφορετικά, μετά την ισχύ του νόμου και τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης από το Δημόσιο, δεν θα αποφύγουν την καταβολή του ποσού των 250€ ως προαπαιτούμενο για την ασφάλιση του οχήματος.

Πάνος Κορκόβελος

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.