Είστε εδώ

News

Συνομωσία ανατροπής του κατήγγειλε ο Carlos Ghosn

του Γιάννη Κανουπάκη

«Δεν δραπέτευσα από τη δικαιοσύνη. Διέφυγα από την αδικία», ανέφερε χαρακτηριστικά  ο πρώην πρόεδρος της Nissan, CarlosGohsn, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό, σήμερα, στην πρώτη σημαντική δημόσια εμφάνισή του από τη στιγμή που πραγματοποίησε εντυπω-σιακή απόδραση από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν υπόδικος  για κατηγορίες οικονομικών παρατυπιών.  Ο ίδιος είπε ότι η πρόθεσή του να μιλήσει ανοιχτά –είχε προαναγγείλει μόλις προ ημερών ότι θα έδινε συνέντευξη-, δεν αφορά το πώς εγκατέλειψε τη χώρα, αλλά να «καθαρίσει» το όνομά του και να εξηγήσει γιατί «δεν έπρεπε να είχε συλληφθεί εξαρχής». Ο Ghosn συνελήφθη για πρώτη φορά στο Τόκιο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Μεταξύ άλλων κατηγοριών, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι απέκρυπτε εισοδήματα  για χρόνια και διοχέτευσε 5 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα της Νissan σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που ήλεγχε. Ο πρώην τιτάνας της αυτοκινητοβιομηχανίας, που έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη γαλλο-ιαπωνική συμμαχία, Renault-Nissan, έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες, και, τώραεπικρίνει το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Ιαπωνίας, το οποίο όπως υποστήριξε, «παραβιάζει τις πιο βασικές αρχές της ανθρωπότητας».

Στηλίτευσε  την περίοδο παραμονής του στην απομόνωση, την εκτεταμένη ανάκριση χωρίς να παρίστανται οι δικηγόροι και την έλλειψη ταχείας δίκης… Ο ίδιος υποστήριξε πως οι Ιάπωνες εισαγγελείς σκόπευαν να αποσπάσουν ενοχοποιητικές πληροφορίες, όχι να καθορίσουν την αλήθεια, ισχυρίστηκε. Οι εισαγγελείς του Τόκυο ανέφεραν σε δήλωση μετά τη συνέντευξη Τύπου ότι ο Ghosn «φέρει μόνο τον ίδιο την ευθύνη για τη σύλληψη και κράτηση», καθώς επίσης για τους όρους της εγγύησής του. «Ο κατηγορούμενος Carlos Ghosn διέφυγε από την Ιαπωνία ενεργώντας με τρόπο ο οποίος μπορεί να αποτελέσει έγκλημα από μόνος το», ανέφερε η εισαγγελική υπηρεσία. «Οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν τις πράξεις του», πρόσθεταν οι εισαγγελείς. Υπήρχαν επαρκή στοιχεία, ανέφεραν, για να «καθοριστεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει καταδίκη».

«Ένιωσα ότι ήμουν όμηρος», αντέτεινε από την  πλευρά του ο Ghosn λέγοντας ότι οι δικηγόροι του τον προειδοποίησαν πως θα μπορούσε να κρατηθεί στην Ιαπωνία για πέντε χρόνια πριν βγει απόφαση και πείστηκε ότι θα …πέθαινε στη χώρα αυτή αν δεν πλήρωνε εγγύηση. «Ένιωσα ότι ήμουν όμηρος μιας χώρας που υπηρέτησα για 17 χρόνια», δήλωσε. Ο Ghosn ισχυρίστηκε ότι η σύλληψή του ήταν αποτέλεσμα σχεδίου για την απομάκρυνσή του από την αυτοκρατορία αυτοκινήτων που έχτισε μεταξύ των Nissan , Renault  και Mitsubishi Motors.

Τα στελέχη της Nissan απειλούνταν από την αυξανόμενη επιρροή της Renault στη συνεργασία, εξήγησε. «Δυστυχώς, δεν υπήρχε εμπιστοσύνη και κάποιοι από τους Ιάπωνες φίλους μας πίστευαν ότι ο μοναδικός τρόπος για να απαλλαγούμε από την επιρροή της Renault στη Nissanήταν να με ξεφορτωθούν... Ακόμη, τόνισε πως τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης σύνδεσης μεταξύ των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας επιχείρησης χαρτοφυλακίου η οποία θα ενοποιεί μερίδια των αυτοκινητοβιομηχανιών με ένα και μόνο όνομα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν ζήτησε συγχώνευση και εξακολουθεί να επιθυμεί ξεχωριστή διοίκηση των επιχειρήσεων. Οι εισαγγελείς του Τόκιο αρνήθηκαν, πάντως, ότι συνωμοτούσαν με τη Nissanγια να διώξουν τονGhosn . Nissanκαι Renaultαρνήθηκαν να σχολιάσουν, σε πρώτη φάση. Η πρώτη όμως ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να επιδιώκει «κατάλληλες νομικές ενέργειες» εναντίον του Ghosn, που απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με την οργάνωση της απόδρασής του…

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.