Είστε εδώ

News

Renault - Nissan: Οι Γάλλοι θέλουν, οι Ιάπωνες αντιστέκονται

του Σωτήριου Χάλλα

Οι Renault και Nissan έχουν καταφέρει με τη συμμαχία που έχουν σχηματίσει (μαζί με τη Mitsubishi) να αναρριχηθούν σε μία από τις κορυφαίες θέσεις στον κόσμο σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ωστόσο, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς οι Γάλλοι θέλουν αυτή η συμμαχία να πάει ένα βήμα πιο κάτω και να υπάρξει συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών. Πρόκειται για μία κίνηση προς την οποία η γαλλική κυβέρνηση στην οποία ανήκει το 15% της Renault πιέζει εδώ και πολύ καιρό όμως τον τελευταίο καιρό οι κινήσεις είχαν παγώσει λόγω της σύλληψης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Κάρλος Γκον.

Από την άλλη, η Nissan δε θέλει να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο καθώς οι άνθρωποί της πιστεύουν ότι θα χάσουν σημαντικό μέρος από την αυτονομία τους. Αυτό που επιθυμούν οι Ιάπωνες είναι να αποκτήσουν πιο ενεργό και ισότιμο ρόλο καθώς αυτή τη στιγμή το 43.3% της Nissan ανήκει στη Renault η οποία έχει δικαίωμα ψήφου ενώ στους ίδιους ανήκει μόλις το 15% της γαλλικής μάρκας, ποσοστό που δεν τους δίνει δικαίωμα ψήφου.

Τα επιχειρήματά τους προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι οι πωλήσεις της Nissan το 2018 ήταν σαφώς περισσότερες (5.65 εκατ. μονάδες έναντι 3.88 εκατ. μονάδες), ενώ και οι επενδύσεις ήταν περισσότερες κατά 1 δισ. δολάρια, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένη η συμμαχία.

Η Renault έκανε ένα νέο αίτημα για συγχώνευση στη Nissan, όμως οι μέχρι τώρα αναφορές δείχνουν ότι θα απορριφθεί, όπως και άλλα κατά το παρελθόν.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.