Είστε εδώ

News

Nissan: Πώς θα την επηρεάσει η πιθανή συγχώνευση FCA-Renault;

του Σωτήριου Χάλλα

Η FCA έκανε μία πρόταση συγχώνευσης στη Renault, την οποία η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες, όμως σε περίπτωση που η πρόταση γίνει δεκτή τι σημαίνει αυτό για τη Nissan και τη Mitsubishi;

Οι Γάλλοι προσπαθούν εδώ και πολύ καιρό να πείσουν τη Nissan η συμμαχία που έχουν σχηματίσει οι τρεις εταιρείες να πάει ένα βήμα παρακάτω με την ένωση των δύο εταιρειών όμως εκείνοι αρνούνται πεισματικά.

Σε αυτό το κλίμα ο ιταλο-αμερικανικός όμιλος πρότεινε στη Renault να συγχωνευθούν σε μία νέα εταιρεία όπου η κάθε μία θα έχει μερίδιο 50%.

Βέβαια, στην ανακοίνωση της πρότασης μπορεί οι Nissan και Mitsubishi να αναφέρθηκαν όμως τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι οι δύο πλευρές θα τις θέλουν στο νέο σχήμα.

Από την άλλη, έτσι όπως είναι κατανεμημένες οι μετοχές στη συμμαχία αυτή τη στιγμή η Nissan θα είναι η μεγάλη χαμένη στο ενδεχόμενο συγχώνευσης αφού θα έχει μόνο έναν εκπρόσωπο, σε σύνολο 11 ατόμων στο διοικητικό συμβούλιο.

Επιπλέον, η μειωμένη της δύναμη μέσα στη νέα εταιρεία θα σημάνει ότι ο στόχος της εξισορρόπησης του συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στην ίδια και τη Renault απομακρύνεται σημαντικά.

Βέβαια, θα υπάρξει εξοικονόμηση περίπου 1 δις ευρώ το οποίο θα προκύψει από τις οικονομίες κλίμακας, ενώ ως εταιρεία έχει μεγάλο προβάδισμα στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, στοιχείο που αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.

Μένει να δούμε τι απόφαση θα πάρει η Renault και ποια θα είναι η θέση της Nissan (και κατά συνέπεια της Mitsubishi) στο, πιθανό, νέο σχήμα.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.