Είστε εδώ

News

Αυτοκινητόδρομοι χωρίς σήματα: Γίνεται; Αν ναι, πότε;

του Σωτήριου Χάλλα

Σίγουρα η ιδέα για δρόμους χωρίς σήματα μοιάζει παράξενη και εξωπραγματική, αφού θα επικρατούσε το χάος, όμως η μελέτη ενός βρετανικού οργανισμού αναφέρει ότι στη Γηραιά Αλβιώνα αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ήδη από το 2027.

Ο οργανισμός που εκπόνησε αυτή τη μελέτη λέγεται Zenzic και έχει ως στόχο την προώθηση της αυτόνομης οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το συνδυασμό της βιομηχανίας, της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το κλειδί για την απουσία των σημάτων κυκλοφορίας από τους δρόμους είναι η διασύνδεση των αυτοκινήτων μεταξύ τους αλλά και με τις υποδομές.

Σύμφωνα με τη Zenzic, η διασύνδεση των οχημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στα τέλη της επόμενης δεκαετίας στη δημιουργία “γυμνών” αυτοκινητόδρομων, δηλαδή χωρίς να υπάρχει κανένα σήμα κυκλοφορίας.

Ομολογουμένως, κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως η μελέτη της Zenzic φαντάζει αρκετά έως πολύ αισιόδοξη δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η διασύνδεση είτε μεταξύ των οχημάτων, είτε ανάμεσα στα οχήματα και τις υποδομές, είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Οπότε, ο ορίζοντας της οχταετίας μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί.

Ωστόσο, ο οργανισμός περιγράφει ένα μέλλον το οποίο είναι κάτι παραπάνω από πιθανό, οπότε καλό θα ήταν να μη μας ξενίζει η ιδέα.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.