Είστε εδώ

Classic Cars

Citroen: Έχετε γράμμα από το ταχυδρομικό 2CV (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Το 2020 ελάχιστοι στέλνουν γράμματα καθώς τα emails, τα SMS και οι συνομιλίες μέσω εφαρμογών στα smartphones έχουν σχεδόν εξαφανίσει τη συγκεκριμένη μορφή επικοινωνίας.

Με μια ρομαντική διάθεση η Citroen γυρίζει πίσω το χρόνο και θυμάται τις εποχές που οι άνθρωποι παραλάμβαναν στο χέρι από τον ταχυδρόμο ένα γράμμα από κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, το οποίο μπορεί να βρίσκονταν πολύ μακριά.

Σταδιακά οι ταχυδρόμοι στη Γαλλία σταμάτησαν να μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι με ποδήλατα ή με τα πόδια και άρχισαν να χρησιμοποιούν την επαγγελματική έκδοση του εμβληματικού Citroen 2CV.

Όπως θα δείτε και στο παρακάτω πλούσιο φωτογραφικό υλικό το 2CV mini-van δε διέθετε πίσω καθίσματα, αλλά μόνο δυο μπροστινά και έναν κλειστό με επίπεδο δάπεδο χώρο φόρτωσης, ο οποίος είχε δυο πίσω πόρτες με αντίθετη φορά ανοίγματος. Οι διαστάσεις του σε μήκος, πλάτος και ύψος ήταν 3.60 μ., 1.48 μ. και 1.70 μ. αντίστοιχα, ενώ το βάρος του δε ξεπερνούσε τα 530 κιλά (χωρίς επιβάτες).

Το 2CV mini-van τροφοδοτούνταν από δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα μόλις 425 κ.εκ., ο οποίος απέδιδε 12 ίππους (3.500 σ.α.λ.), συνεργάζονταν με μηχανικό κιβώτιο 4 σχέσεων, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που μπορούσε να αναπτύξει περιορίζονταν στα 37 χλμ./ώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο βαν στον κόσμο, ενώ διακρίνονταν για την πρακτικότητα, την οικονομία και την εύκολη συντήρηση του. Η Citroen από το 1951 μέχρι το 1978 κατασκεύασε συνολικά 1.246.335 αντίτυπα του 2CV mini-van στις εκδόσεις AZU, WEEK-END, AKS, TPV, AU και ΑΚ.

Στο παρακάτω ασπρόμαυρο video, το οποίο προέρχεται από το αρχείο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Ινστιτούτου της Γαλλίας, θα ακούσετε τη συνέντευξη που είχε δώσει ένας ταχυδρόμος στη Σαβέρν της Γαλλίας και μιλούσε για το 2CV mini-van με το οποίο πραγματοποιούσε πλέον τα δρομολόγια του.

Καθημερινά διένυε 70 χλμ., ενώ επιβιβάζονταν και αποβιβάζονταν στο 2CV mini-van περίπου 100 φορές σε μια μόνο μέρα εργασίας του. Ωστόσο το προτιμούσε από το να χρησιμοποιεί ποδήλατο, καθώς  το χειμώνα ήταν προστατευμένος από το κρύο και τη βροχή, ενώ το καλοκαίρι από τη ζέστη.

Παράλληλα μετέφερε σαφώς πιο ξεκούραστα τα φορτία με τα γράμματα. Στην αρχή οι ταχυδρόμοι δεν ήθελαν να οδηγούν, καθώς δεν τους άρεσε να έχουν την ευθύνη ενός αυτοκινήτου και επειδή έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι, και όχι η υπηρεσία τους, το δίπλωμα οδήγησης.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.