Είστε εδώ

Auto News

Συστήματα αυτόματου φρεναρίσματος: Επαναστατική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

του Σωτήριου Χάλλα

Οι εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτου στην προσπάθειά τους να κάνουν τα προϊόντα τους ολοένα και πιο ασφαλή τα εξοπλίζουν συνεχώς με νέα και πιο εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας, μία από τις τελευταίες και πιο εντυπωσιακές προσθήκες είναι το αυτόματο φρενάρισμα.

Τον τελευταίο καιρό αρκετές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο το αυτόματο φρενάρισμα στα νέα αυτοκίνητα να γίνει υποχρεωτικό όπως είναι το ESP και το ABS. Για αυτό το σκοπό 40 χώρες μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεδρίασαν και αποφάσισαν τα συστήματα ΑΕΒ (Advanced Emergency Braking) να τοποθετείται σε κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται εντός των συνόρων τους. Όσον αφορά την Ιαπωνία η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2020 ενώ  στις υπόλοιπες χώρες θα ξεκινήσει από το 2022.

Μία ματιά στα στατιστικά Είναι αρκετή για να μας κάνει να καταλάβουμε Πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή τέτοιων συστημάτων στην καθημερινότητά μας. Το 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκαν πάνω από 9.500 θάνατοι, που αντιστοιχούσαν στο 38% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Στις αστικές περιοχές, το 50% των θανατηφόρων ήταν οδηγοί και 40% πεζοί.

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες του EuroNCAP και του αντίστοιχου οργανισμού της Αυστραλίας η ύπαρξη συστημάτων αυτόματου φρεναρίσματος στα επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 38% των συγκρούσεων με χαμηλές ταχύτητες που γίνονται μέσα στις πόλεις. Αυτό μεταφράζεται σε 1000 λιγότερους θανάτους κάθε χρόνο μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφαρμογή των συστημάτων θα γίνεται με βάση συγκεκριμένες οδηγίες που θα έχουν οι κατασκευαστές με την πιο σημαντική από αυτές να είναι ότι θα πρέπει τα συστήματα να λειτουργούν τουλάχιστον από τα 60 χλμ./ώρα και κάτω. Η υποχρέωση τοποθέτησης αυτόματου φρεναρίσματος αφορά μόνο τα καινούρια οχήματα και οι κάτοχοι παλαιότερων αυτοκινήτων, φυσικά, δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε οποιαδήποτε τροποποίηση του οχήματός τους.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.