Είστε εδώ

Auto News

Nissan: Γιατί δε θέλει κάθετες μεγάλες οθόνες;

του Γιώργου Ψαρρά

Όλο και συχνότερα παρατηρούμε στα νέα μοντέλα ότι οι οθόνες αφής στο κέντρο του ταμπλό αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος τους, ωστόσο η Nissan επιθυμεί στα μελλοντικά της μοντέλα να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιαπωνική εταιρεία οι οθόνες αφής δεν έχουν σκοπό να εντυπωσιάζουν, αλλά πρέπει να εξισορροπούν σχεδιασμό, τεχνολογία και πρακτικότητα. Την εν λόγω ισορροπία ισχυρίζεται ότι πέτυχε η Nissan με το Ariya Concept, το οποίο είχε κάνει πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο.

Στο μινιμαλιστικό εσωτερικό του αμιγώς ηλεκτροκίνητου SUV η Nissan έχει τοποθετήσει όχι μια κεντρική οθόνη, αλλά δυο οριζόντιας διάταξης, μια στο κέντρο και μια μπροστά από τον οδηγό, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους με μια καμπύλη που θυμίζει «κύμα». Η εν λόγω καμπύλη είναι εμπνευσμένη από το παρόμοιο σχήμα στην όψη του Ariya Concept, ενώ εκφράζει την διαχρονική φουτουριστική ιαπωνική σχεδιαστική γλώσσα.

Η οριζόντια τώρα διάταξη των οθονών επιλέχτηκε διότι το ανθρώπινο μάτι κατά τη διάρκεια της οδήγησης κοιτάζει από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ έτσι μπορεί να να δει και να απορροφήσει περισσότερες πληροφορίες αν είναι τοποθετημένες οριζόντια.

Άλλωστε και η περιφερειακή όραση λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Ταυτόχρονα η οριζόντια διάταξη φέρνει πιο κοντά το οπτικό πεδίο του δρόμου και των παρεχόμενων πληροφοριών από τις οθόνες, επομένως ενισχύεται η ασφάλεια, καθώς ο οδηγός δε χρειάζεται να μετατοπίζει το βλέμμα του.

Την εργονομία εξυπηρετεί το γεγονός ότι οι πληροφορίες που προβάλλονται μπορούν να μεταφερθούν από τη μια στην άλλη οθόνη. Για παράδειγμα ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ο χάρτης και οι οδηγίες από το σύστημα πλοήγησης να εμφανίζονται μπροστά του, στη διπλανή οθόνη ή να εξαφανιστούν όταν δε χρειάζονται πλέον. Γενικότερα ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει πόσες και ποιες πληροφορίες θα βρίσκονται στο οπτικό του πεδίο.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.