Είστε εδώ

Auto News

Hyundai NEXO: Ρεκόρ διανυθέντων χλμ. με υδρογόνο

του Γιώργου Ψαρρά

Πόσα χιλιόμετρα πιστεύετε ότι μπορεί να διανύσει το υδρογονοκίνητο Hyundai NEXO με ένα μόνο ανεφοδιασμό του;

Σίγουρα πάντως η απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό δεν είναι 778 χλμ., ωστόσο αυτή είναι η αλήθεια. Το εν λόγω παγκόσμιο ρεκόρ κάλυψης απόστασης με υδρογονοκίνητο μοντέλο το κατάφερε ο Γάλλος αεροπόρος Μπέρτραντ Πικάρντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Ηλιακής Ώθησης, ενώ δεν είναι πρώτη φορά που καταρρίπτει ρεκόρ με τη χρήση εναλλακτικής μορφής ενέργειας.  

Έχει πραγματοποιήσει το γύρο του κόσμου με το αερόστατο, αλλά και με ηλιακό αεροπλάνο. Σε γαλλικό έδαφος αυτή τη φορά και όχι στον ουρανό, ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου με το NEXΟ από το σταθμό ανεφοδιασμό υδρογόνου FaHyence που βρίσκεται στο Σαργκεμίν και την επόμενη μέρα έφτασε στο Μουσείο Αέρος και Διαστήματος στο Λε Μπουρζέ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το NEXO είχε αυτονομία 49 χλμ. ακόμα. Ένα συμβατικό όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης αν είχε καλύψει την ίδια απόσταση θα είχε εκπέμψει στην ατμόσφαιρα 111,2 κιλά C02, ωστόσο το NEXO εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Μάλιστα σε αυτό του το ταξίδι είχε και σημαντικούς συνταξιδιώτες από το χώρο της πολιτικής, καθώς από την καμπίνα του NEXO πέρασε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Γκραντ-Εστ, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, ο πρίγκιπας Αλβέρτος ΙΙ του Μονακό, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Air Liquide.

Στόχος του Μπέρτραντ Πικάρντ είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναζητά βιώσιμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της η Hyundai Γαλλίας τον έχει επιλέξει από το 2017 για πρεσβευτή της, ενώ τονίζεται ότι η κορεάτικη εταιρεία από το 1998 πίστεψε και επένδυσε στην υδρογονοκίνηση.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.