Είστε εδώ

Αγώνες

Formula 1-WRC-WEC: Ακυρώσεις στο πέρασμα των χρόνων

του Γιάννη Σταυρόπουλου

Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τότε που ακυρώθηκε η πρεμιέρα του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, στη μακρινή Αυστραλία. Όμως δεν είναι το μοναδικό αθλητικό γεγονός που ακυρώθηκε στο πέρασμα των χρόνων.

Βρήκαμε άλλους 9 αγώνες που ακυρώθηκαν για διάφορους λόγους.

1936 LeMans 24 ώρες

Ο 14ος αγώνας στην ιστορία του 24ώρου ΛεΜαν είχε προγραμματιστεί για το 1936, ακυρώθηκε λόγω γενικής απεργίας στη Γαλλία, μετά από εκλογές. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχε έλλειψη εργαζομένων για τη μετατροπή των δρόμων σε πίστα, καθώς και από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού για να υποστηρίξουν τον αγώνα.

1967, Ράλι RAC

Η νόσος του αφθώδους πυρετού - που παραλύει τα ζώα - προκάλεσε την ακύρωση του Ράλι RAC του 1967, εν μέσω φόβων ότι η κυκλοφορία αυτοκινήτων και θεατών σε ολόκληρη τη χώρα θα προωθούσε τη διάδοση της νόσου. Hνόσος επανεμφανίστηκε το 2001 στη Βρετανίας, αναγκάζοντας την ακύρωση του ράλι Ουαλίας μεταξύ άλλων αθλητικών γεγονότων.

1982 Γκραν Πρι Νοτίου Αφρικής

Ο αγώνας παρ΄ολίγο να τιναχθεί στον αέρα από την απεργία που κήρυξαν οι οδηγοί  υπο τον ΝίκιΛάουντα και ΝτιντιέΠιρονίσε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους όρους επιβολής συμβολαίων. Οι οδηγοί έμειναν σε ένα ξενοδοχείο όπου ο Έλιο Ντε Άντζελιςτους διασκέδαζε παίζοντας πιάνο, αλλά τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, με τον αγώνα να γίνεται και οι οδηγοί μετά το τέλος να έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο μεταξύ 5.000 και 10.000 δολαρίων ΗΠΑ. 

1985 Γκραν ΠριΒελγίου

Ο αγώνας είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 2 Ιουνίου στην πίστα του Σπα. Η πίστα είχε στρωθεί με νέο και δαπανηρό ασφαλτοτάπητα  από καουτσούκ, το οποίο είχε ως στόχο να βελτιώσει την πρόσφυση σε βρεγμένες συνθήκες. Όταν ξεκίνησαν οι δοκιμές της Παρασκευής ο καιρός ήταν ζεστό και το οδόστρωμα παρουσίαζε αποκολλήσεις. Παρά τη –βιαστική- επισκευή κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οδηγοί δήλωσαν ότι μετά από 25 λεπτά δοκιμών κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, η κατάσταση δεν είχε βελτιωθεί «Είναι αδύνατο να οδηγήσεις, σε τέτοιες συνθήκες», είχε σχολιάσει ο Βρετανός Ντέρεκ Γοργουϊκ, οδηγός της Renaultτότε. Έτσι αναβλήθηκε και νέο ασφαλτοτάπητα διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο.

1990 Σουηδικό Ράλι

Χωρίς χιόνι ράλι Σουηδίας δεν γίνεται να διεξαχθεί. Ετσι τοτο 1990 ο αγώνας ακυρώθηκε επειδή δεν χιόνισε. Να σημειωθεί ότι στο ράλι Σουηδίας τα αγωνιστικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ειδικά ελαστικά με καρφιά. Εάν δεν υπάρχει χιόνι ή πάγος εκτός ότι τα ελαστικά δεν προσφέρουν την ανάλογη πρόσφυση, προκαλούν σημαντική ζημιά στην επιφάνεια του δρόμου.

1999 Γκραν Πρι Κίνας

Ο ισχυρός άνδρας της Formula 1, oΜπέρνιΈκλεστονανακοίνωσε το πρώτο κινέζικο Γκραν Πρι στην ιστορία του θεσμού, ως δεύτερος γύρος του πρωταθλήματος του 1999, στην πίστα Ζουχάι, η οποία είχε φιλοξενήσει αγώνες GT. Ωστόσο, η FIA δήλωσε στη συνέχεια ότι η πίστα  δεν πληρούσε τα απαιτούμενα πρότυπα ασφάλειας, με αποτέλεσμα την ακύρωση του αγώνα πριν από την έναρξη της σεζόν.

2008 Ντακάρ

Μόλις μία ημέρα πριν από την έναρξη της πιο σκληρής περιπέτειας ανθρώπων και μηχανών, το Ντακάρ, οι διοργανωτές ακύρωσαν τον αγώνα καθώς δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμμετεχόντων υπό το φως πολλών τρομοκρατικών απειλών. Το Ντακάρ μετακόμισε στη Νότια Αμερική το επόμενο έτος και από τότε δεν έχει διεξαχθεί στην Αφρική - αν και το όνομα «Ντακάρ» παραμένει.

2011 Γκραν Πρι Μπαχρέιν

Ο αγώνας της Μέσης Ανατολής προοριζόταν για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Formula 1. Όμως, η «Αραβική Άνοιξη» οδήγησε σε πολιτικές αναταραχές σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, πράγμα που σήμαινε ότι ο αγώνας του Μπαχρέιν ακυρώθηκε και η Αυστραλία επανέλαβε το παραδοσιακό άνοιγμα της σεζόν. Το Μπαχρέιν φιλοξένησε το Γκραν Πριτον επόμενο χρόνο.

2019 ράλι Αυστραλίας

Οι τρομερές σε έκταση πυρκαγιές δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι στη χώρα των καγκουρό. Οι ομάδες του WRCστην προσπάθεια των πυροσβεστών, αλλά και των υπόλοιπων συνεργείων που επι μέρες έδιναν μάχη με τη φωτιά,  άφησαν όλα τα τρόφιμα, νερά, αναψυκτικά που είχαν εφοδιαστεί για τον αγώνα, αλλά και τα διάφορα αναμνηστικά.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.