Πετρέλαιο: Οι επιπτώσεις της κρίσης σε καύσιμα – διυλιστήρια

25 Ιουνίου 2020

H βαθειά κρίση που έπληξε τον κλάδο του πετρελαίου, των διυλιστηρίων και των καυσίμων με την εξάπλωση της πανδημίας και η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις και το 2021, παρά την επιμέρους βελτίωση που προβλέπεται ότι θα παρουσιάζουν τα μεγέθη σε τριμηνιαία βάση σε σχέση με το “ναδίρ” του lockdown. 

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης ο Covid-19 βρήκε την αγορά με ήδη συμπιεσμένα τα περιθώρια διύλισης και τα συνέθλιψε , ενώ υπήρξαν στιγμής που διαμορφώθηκαν ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα, καθώς κατέρρευσε η ζήτηση, όπως κατέρρευσαν και  οι τιμές του αργού. Από τον Μάιο και μετά, καθώς αίρεται το lockdown τα μεγέθη ανακάμπτουν αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο να ανακτήσουν τα προ κρίσης επίπεδα στα επόμενα τρίμηνα ίσως και μέσα στο 2021. 

Μέσα στο διάστημα του lockdown οι πωλήσεις καυσίμων των ΕΛΠΕ μειώθηκαν κατά περίπου 50%, πράγμα που θα φανεί κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο. Παρότι υπάρχει ανάκαμψη ειδικά στη βενζίνη, είναι πιθανό η πτώση των μεγεθών να είναι πιο ορατή τα επόμενα τρίμηνα, σε σχέση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2019, λόγω της μεγάλης μείωσης της τουριστικής κίνησης.              

 Θετικά πάντως αναμένεται να επιδράσει στα επόμενα τρίμηνα η λογιστική αποτίμηση των αποθεμάτων, αν βέβαια οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου που τώρα έχουν ανακάμψει περίπου στα 40 δολ/βαρέλι διατηρήσουν αυτή τη δυναμική, δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο η αποτίμηση των αποθεμάτων έφερε λογιστική ζημιά άνω των 500 εκατ. ευρώ. Τα ΕΛΠΕ πάντως αναδιαρθρώνοντας μέρος των αποθεμάτων αυτών κατάφεραν να εξοικονομήσουν περί τα 90 εκατ. ευρώ, μέγεθος που επίσης θα αποτυπωθεί στα επόμενα τρίμηνα. 

Οσον αφορά στις επιδόσεις των νέων τύπου πιο καθαρών καυσίμων για τη ναυτιλία ο κ. Σιάμισιης είπε οτι ως και το πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν είχαν δικαιώσει τις προβλέψεις για υψηλή κερδοφορία, οπότε οι τελικές εκτιμήσεις θα διαμορφωθούν αφού ισορροπήσει η αγορά μετά την περιπέτεια του Covid-19.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 25 Ιουνίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

BLINK CHARGING HELLAS: Νέο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε έξι περιοχές της Αττικής

BLINK CHARGING HELLAS: Νέο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε έξι περιοχές της Αττικής

Η Blink Charging Hellas, σε συνεργασία με την Globalsat και την Praktiker Hellas, προσφέρει στους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σευπηρεσίες φόρτισης υψηλής ποιότητας και προηγμένης τεχνολογίας. Στα,έξι καταστήματα του δικτύουτης...

Διαβάστε Περισσότερα

“Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, πότε ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις 9 Δεκεμβρίου και από την περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο νέο “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”, του  οποίου  λόγω των μέτρων για τον Covid 19 η έναρξη αναβλήθηκε για 10 ημέρες, ενώ για τον ίδιο λόγο μετατέθηκαν οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων ...

Διαβάστε Περισσότερα

Εurelectric και αποθήκευση ενέργειας

Οι σαφείς κανόνες, το σταθερό μακροπρόθεσμο πλαίσιο και η κατάλληλη τιμολόγηση αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, σύμφωνα με την  Eurelectric, τον ευρωπαϊκό φορέα των εταιριών ηλεκτρισμού. Το...

Διαβάστε Περισσότερα