Έκθεση Mercedes – Klangfilm: Το surround των drive-in cinemas άλλων δεκαετιών

19 Ιουνίου, 2020

Η ανάγκη να συνδυαστεί η τήρηση των αποστάσεων ανάμεσά μας, με την ψυχαγωγία που προσφέρουν μέσα όπως ο κινηματογράφος, ανέδειξε εκ νέου μία μορφή διασκέδασης που εν πολλοίς είχε εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, τα drive-in cinemas.

Στα drive-in πηγαίνεις με το αυτοκίνητό σου, βλέπεις την ταινία μέσα από την άνεση και το οικείο περιβάλλον της καμπίνας του και φεύγεις, χωρίς να χρειαστεί να βγεις από αυτό ούτε για μια στιγμή.

Η Mercedes Benz έχει στο μουσείο ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του είδους τω κινηματογράφων και με αυτή την αφορμή, μας ξεναγεί στον μαγικό τους κόσμο.

Πρόκειται για το Klangfilm. Το Klangfilm είναι ένα ηχείο το οποίο χρησιμοποιούνταν στα drive-in cinemas των δεκαετιών του ’50 και του ’60, όταν γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθισή τους. Το ηχείο τοποθετούνταν στο παράθυρο, στους αεραγωγούς του ταμπλό ή όπου αλλού ήθελε ο καθένας και μέσω αυτού γινόταν η αναπαραγωγή του ήχου. Έτσι, δεν απαιτούνταν τεράστια ηχεία τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε όσους κατοικούσαν γύρω από αυτούς τους ιδιαίτερους κινηματογράφους, ενώ το κάθε αυτοκίνητο είχε τη δυνατότητα να ρυθμίσει ανεξάρτητα την ένταση, ώστε να απολαύσει την ταινία ακριβώς όπως θέλει.

Βέβαια, πλέον η τεχνολογία έχει εξελιχθεί οπότε το Klangfilm δεν είναι απαραίτητο. Τα drive-in cinemas του σήμερα εκπέμπουν σε μία προκαθορισμένη ραδιοφωνική συχνότητα. Αυτή η συχνότητα πρέπει να είναι “κενή”, δηλαδή να μην εκπέμπει και κάποιο ραδιόφωνο σε αυτήν, ώστε να υπάρχουν παρεμβολές. Οι θεατές μπαίνοντας στο drive-in cinema ενημερώνονται ποια είναι η συχνότητα, συντονίζουν το ραδιόφωνο σε αυτή και απολαμβάνουν τον ήχο της ταινίας από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου.

Το Klangfilm που βλέπουμε στη φωτογραφία φιλοξενείται στο μουσείο της Mercedes και αποτελεί τμήμα της έκθεσης ”33 Extras”, η οποία περιλαμβάνει 160 οχήματα και 1500 αντικείμενα, μαζί με τις ιστορίες που τα συνοδεύουν.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 19 Ιουνίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Aston Martin DB5: Η «γεύση» της σε ουίσκι

Aston Martin DB5: Η «γεύση» της σε ουίσκι

Το έτος 1964 ήταν ορόσημο τόσο για την Aston Martin όσο και για το βρετανικό αποστακτήριο Bowmore. Πριν από 56 χρόνια λοιπόν η Aston Martin DB5 έγινε ένα από τα διασημότερα αυτοκίνητα στον κόσμο, καθώς το όνομα της συνδέθηκε με το μυστικό πράκτορα 007. Την ίδια χρονιά...

Διαβάστε Περισσότερα
Fiat 500 electric: Εγκαινίασε τη νέα γέφυρα στη Γένοβα

Fiat 500 electric: Εγκαινίασε τη νέα γέφυρα στη Γένοβα

Πολλές 10ετίες πριν, τα πρώτα Fiat 500 ταξίδευαν στην Autostrada del Sole, μήκους 760 χλμ. Ένας αυτοκινητόδρομος που ενώνει το Βορρά με τον Νότο, με τα μικρά ιταλικά αυτοκινητάκια να δίνουν το μήνυμα της χαράς και της αισιοδοξίας. Σήμερα αυτό το μήνυμα το έδωσε το...

Διαβάστε Περισσότερα
Mazda: Εκατό χρόνια ιστορίας σε χαρτί ιλουστρασιόν

Mazda: Εκατό χρόνια ιστορίας σε χαρτί ιλουστρασιόν

Το 1920 τα πρώτα οχήματα με το logo της Mazda άρχισαν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Χιροσίμα. Από την ηρωική πόλης της Ιαπωνίας ξεκίνησε η ιστορία της Mazda που πλέον γιορτάζει έναν αιώνα στους δρόμους. Ένας αιώνα τεχνολογίας, καινοτομίας, σχεδιασμού αλλά και...

Διαβάστε Περισσότερα