Είστε εδώ

Οι σχάρες ποδηλάτων

Γιάννης Σταυρόπουλος
του Γιάννη Σταυρόπουλου

Τώρα που καλοκαιριάζει το «φαινόμενο» γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο για τους πεζούς αλλά και τους αναβάτες μοτοσυκλετών.

Ο λόγος, οι σχάρες ποδηλάτων που βρίσκονται τοποθετημένες στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων. Η ανευθυνότητα των οδηγών σε ρόλο πρωταγωνιστικό. Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτό το «φαινόμενο» να κυκλοφορούν με ανοιγμένες τις σχάρες χωρίς ποδήλατα είναι απλά εγκληματικό.

Και αυτό διότι τόσο για τον πεζό όσο και για τον αναβάτη, οι ανοιχτές σχάρες με τις ράβδους να προεξέχουν δεν γίνονται αντιληπτές.

Είναι απίστευτη αυτή η αδιαφορία από την πλευρά των οδηγών για ένα ζήτημα που για την αναδίπλωση των ράβδων, ώστε να έρθουν σε θέση παράλληλη με το αυτοκίνητο και κάθετη προς το δρόμο, αρκούν μόλις 5 λεπτά.

Και όμως ελάχιστοι είναι οι οδηγοί, όπως γίνεται αντιληπτό , που σέβονται πεζούς και αναβάτες οι οποίοι αναδιπλώνουν τη σχάρα, όταν δεν μεταφέρουν ποδήλατα.

Είναι θέμα αρχής και οδηγικής παιδείας.

Για να τους δούμε όμως όλους αυτούς του «κυρίους» και τις «κυρίες» εκτός Ελληνικών συνόρων;

Στο εξωτερικό σταματούν και η αστυνομία ξηλώνει επιτόπου ακόμα τις αυτοκόλλητες μεμβράνες των παραθύρωνπου καθρεπτίζουν έντονα περιορίζοντας τα βλέμματα στο εσωτερικό (υπάρχει ειδικός νόμος για τις μεμβράνες). Φυσικά την όλη διαδικασία ακολουθεί και το ανάλογο πρόστιμό. Γιατί δεν μπορεί να κάνει ο οδηγός ότι θέλει καθώς οι δρόμοι δεν του ανήκουν.

Υπάρχουν νόμοι, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται και οι «ανοιχτές» σχάρες ποδηλάτων είναι κάτι το πολύ επικίνδυνο για πεζούς και αναβάτες.