Είστε εδώ

WRC

Ράλι Σουηδίας : Σε λευκό τοπίο

του Γιάννη Σταυρόπουλου

Σε ιδανικές συνθήκες θα διεξαχθεί το ράλι Σουηδίας καθώς το χιόνι κυριαρχεί στις Ειδικές Διαδρομές.

Το ράλι Σουηδίας που περιλαμβάνει και μερικές Ειδικές Διαδρομές στη Νορβηγία είναι ο δεύτερος γύρος του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος και διεξάγεται 15-18 Φεβρουαρίου.

Ο αγώνας περιλαμβάνει 19 Ειδικές Διαδρομές συνολικού μήκους 314,25 χλμ.

Η αυλαία ανοίγει την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου με το shakedown (η τελευταία επίσημη δοκιμή πριν την εκκίνηση) μήκους 6,86 χλμ.

Την ίδια μέρα στις 20:04 δίνεται η εκκίνηση και στις 20:08 η Υπερειδική στο Κάρλσταντ μήκους 1,90 χλμ. για να ακολουθήσει η νυχτερινή ανασυγκρότηση.

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου ο αγώνας περιλαμβάνει 7 Ειδικές Διαδρομές συνολικού μήκους 140 χλμ.

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου τα πληρώματα θα «γράψουν» άλλα 120,31 χλμ, που είναι το μήκος των 8 Ειδικών Διαδρομών.

Στην Ειδική Διαδρομή “Vargasen” μήκους 14,21 χλμ. είναι και το περίφημο άλμα αφιερωμένο στη μνήμη του Κόλιν Μακ Ρέϊ με τους θεατές να «μετρούν» τα άλματα των αγωνιζομένων. Το ρεκόρ το κατέχει από το 2016 ο Μπρίνιλτσεν με άλμα 45 μέτρων.

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, τελευταία μέρα του αγώνα, οι Ειδικές Διαδρομές είναι 3, συνολικού μήκους 51,94 χλμ. με την power stage που δίνει επιπλέον βαθμούς στους 5 ταχύτερους να είναι 9,56 χλμ.  

Οι εξωτερικές θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στο -20 βαθμούς Κελσίου που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη την κάθε εργασία, ενώ στο service park υπάρχει θέρμανση στους χώρους επισκευής.

Στο video που ακολουθεί δείτε στιγμιότυπα από τον αγώνα του 2017 που είχε νικητές του Λάτβαλα-Άντιλα με Toyota Yaris WRC.

φωτογρφία: reporter-image

Σχετικά άρθρα

Kartodromo - Αφίδναι

Ήταν μια πραγματική ανοιξιάτικη μέρα στην πίστα kartodromo στην περιοχή των Αφιδνών.

Παρακολουθήσαμε την τελευταία -θεωρητικά- δοκιμή πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος που είναι σύμφωνα με το πρόγραμμα για το σαββατοκύριακο 24-25 Φεβρουαρίου.

Ράλι Σουηδίας-JWRC

Στο «ενιαίο» με τα Ford Fiesta R2 υπήρχε μια σουηδική μονομαχία μεταξύ Ράντστρομ και Μπέρκβιστ.

Στην αρχή την κούρσα την οδηγούσε ο Μπέργκβιστ, αλλά στη συνέχεια πήρε την πρωτοπορία ο Ράντστρομ για να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου με τρίτο τον Τάνερτ. 

Ράλι Σουηδίας-WRC2

Άλλα ήταν τα φαβορί στην κατηγορία WRC2 με τα αυτοκίνητα της κατηγορίας R5 και άλλος πήρε τη νίκη. 

Ράλι Σουηδίας

Η τελευταία πράξη του έργου στο χιονισμένο ράλι Σουηδίας δεν έφερε ανακατατάξεις σε ο,τι αφορά τις θέσεις στο βάθρο με τους Νεβίλ-Γκιλσούλ με το Hyundai i20 WRC να ανεβαίνουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, όπως οι προβολείς είναι στραμμένοι στην επίδοση των Μπριν-Μάρτιν που έφεραν το Citroen C3 WRC

Ράλι Σουηδίας-Power Stage

Οι Λάπι-Φερμ με Toyota Υaris WRC ήταν οι ταχύτεροι στην τελευταία Ειδική Διαδρομή του αγώνα, την power-stage μήκους 9,56 χλμ., που δίνει έξτρα βαθμούς στους πέντε ταχύτερους (5/4/3/2/1).

Ράλι Σουηδίας-2ο σκέλος

Το αφράτο χιόνι έπαιξε και πάλι το ρόλο του στο 2ο σκέλος του ράλι Σουηδίας με τον Νεβίλ να καρπούται το ότι ξεκινούσε πολύ πίσω στις Ειδικές Διαδρομές έναντι του Οζιέ που ήταν ο δεύτερος οδηγός που ξεκινούσε τις Ειδικές Διαδρομές. 

Ράλι Σουηδίας – Colin McRae crest

Στην 11η Ειδική Διαδρομή υπάρχει ένα άλμα που είναι αφιερωμένο στον Κόλιν Μακρέι. Εκεί έχουν τοποθετηθεί ενδείξεις με μέτρα ώστε να γνωρίζουν οι θεατές ποιος οδηγός έκανε το μεγαλύτερο άλμα.

Porsche

Πριν λίγες μέρες γράφαμε ότι η νέα γενιά της Porsche 911 GT3 θα εγκατέλειπε τον ατμοσφαιρικό της κινητήρα και το χειροκίνητο κιβώτιο για χάρη του τούρμπο και του αυτόματου κιβωτίου προς απογοήτευση των σκληροπυρηνικών οπαδών της μάρκας όμως φαίνεται ότι οι Γερμανοί το ξανασκέφτονται.

BMW

Το αγωνιστικό τμήμα της BMW τον τελευταίο καιρό βρισκόταν σε αναβρασμό λόγω της πυρετώδους προετοιμασίας του αυτοκινήτου με το οποίο θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής (WEC) και στο πρωτάθλημα IMSA WeatherTech SportsCar Championship.

Kia

Η Kia έχει πολύ μεγάλα σχέδια για τη νέα γενιά του Ceed και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εκτός από τα κινητήρια σύνολα βενζίνης και πετρελαίου διαθέσιμο θα είναι και ένα ήπιο υβριδικό το οποίο θα λειτουργεί στα 48 Volts, τεχνολογία που είναι σπάνια σε μοντέλο αυτής της κατηγορίας.