Είστε εδώ

Τεχνολογία

Goodyear Oxygene: Το ελαστικό που καθαρίζει τον αέρα (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Πώς θα σας φαινόταν αν σας λέγαμε ότι τα ελαστικά σας μπορούν να κάνουν φωτοσύνθεση; Τρελό, έτσι; Και όμως η Goodyear παρουσιάζει στο Σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης ένα πρωτότυπο ελαστικό το οποίο κάνει ακριβώς αυτό.

Το όνομα αυτού του πρωτοποριακού ελαστικού είναι Oxygene και πρόκειται στην ουσία για μια μικρογραφία κήπου καθώς στα τοιχώματά του φιλοξενεί βρύα.

Πιο αναλυτικά, το ελαστικά είναι έτσι σχεδιασμένο που μπορεί να απορροφήσει την υγρασία του δρόμου και να τη μεταφέρει στα βρύα. Αυτό επιτρέπει στα βρύα να κάνουν φωτοσύνθεση και να παράξουν οξυγόνο ενώ καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα.

Σύμφωνα με την Goodyear αν σε μία πόλη στο μέγεθος του Παρισιού (το οποίο έχει 2.5 εκατομμύρια αυτοκίνητα) χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά τέτοιου τύπου ελαστικά θα μειώνονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4.000 τόνους και θα παράγονταν 3.000 τόνοι οξυγόνου.

Εκτός από το οικολογικό του προφίλ κατά τη λειτουργία του το Oxygene δεν επιβαρύνει και με την παραγωγή του καθώς είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο καουτσούκ το οποίο πρώτα θρυμματίζεται ώστε να γίνει σκόνη και στη συνέχεια η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται για την 3D εκτύπωση του Oxygene. Επίσης, το Oxygene έχει τέτοια δομή που δεν μπορεί να σκάσει.

Εκτός από τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση του οξυγόνου, το ελαστικό της Goodyear απορροφά την ενέργεια που προκύπτει κατά τη φωτοσύνθεση για να τροφοδοτήσει μια σειρά από αισθητήρες και ηλεκτρονικά στοιχεία που διαθέτει όπως μια φωτιζόμενη λωρίδα και μια μονάδα τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω αυτών και με τη βοήθεια τεχνολογιών επικοινωνίας τόσο με τα άλλα αυτοκίνητα (V2V) όσο και με τις υποδομές (V2X) όπως είναι τα φανάρια μπορεί να ειδοποιεί σχετικά με αλλαγή στην πορεία του οχήματος.

Βέβαια είναι νωρίς για να δούμε μια υλοποίησή του σε πραγματικές συνθήκες μιας και πρόκειται για πρωτότυπο αλλά δεν αποκλείεται να το δούμε να χρησιμοποιείται στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Μονακό - FP2

Η Red Bull φαίνεται ότι βολεύεται ιδιαίτερα στην πίστα του Μονακό αφού και στις δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών της Πέμπτης κυριάρχησε και μάλιστα φάνηκε να το κάνει με ευκολία.

Porsche 356 Roadster

Δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την επέτειο 70 ετών της Porsche το πρώτο 356 roadster μοντέλο που κατασκεύασε.

Ford

Ένα σύμμαχο στη ζούγκλα της πόλης βρίσκουν στο «πρόσωπο» της Ford οι ποδηλάτες, καθώς η μπλε οβάλ εταιρία παρουσιάζει το “WheelSwap”.

Τάκης Θεοχαράκης

Από τη λιανική, που, πάντα, το 2ο εξάμηνο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, και βέβαια από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, «καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σιγά σιγά σε προεκλογική ή εκλογική περίοδο», θα καθοριστεί κατά κύριο λόγο το τελικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου, φέτος

Γκραν Πρι Μονακό - FP1

Αν και έχουμε συνηθίσει τις ελεύθερες δοκιμές να γίνονται Παρασκευή το Γκραν Πρι του Μονακό αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και σε αυτόν τον τομέα αφού τα μονοθέσια βγαίνουν για πρώτη φορά στην πίστα την Πέμπτη.

Νίκο Ρόσμπεργκ

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ μπορεί να άφησε τις πίστες αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Formula 1 του 2016 όμως από τότε έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα συλλογής views καθώς ανεβάζει συνεχώς νέα εντυπωσιακά βίντεο στο κανάλι του στο Youtube.

BP

Οι πετρελαϊκές εταιρείες είναι αυτή τη στιγμή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά τα αποθέματα υγρών καυσίμων κάποια στιγμή θα εξαντληθούν και για αυτό το λόγο επενδύουν σε νέες τεχνολογίες που θα τις κρατήσουν στην πρώτη γραμμή και στην επόμενη μέρα της ενέργειας.

Land Rover

Σίγουρα η περιπέτεια είναι στο DNA των μοντέλων που κατασκευάζει η  Land Rover, ωστόσο για να φτάσεις σε αυτή χρειάζεσαι και τη σωστή καθοδήγηση.

Bosch

Μπορεί την Bosch οι περισσότεροι από εμάς να την ξέρουμε για τις οικιακές συσκευές που κατασκευάζει όμως είναι και μία από τις πιο μεγάλες και πιο δραστήριες εταιρείες στο χώρο του αυτοκινήτου καθώς συνεργάζεται με πάρα πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες για την κατασκευή διαφόρων εξαρτημάτων.

Kia Sportage

Βαθειά αναπνοή πήρε η Kia και «φύσηξε» πάνω στο Sportage τον αέρα της ανανέωσης, ο οποίος το επηρέασε σε επίπεδο τεχνολογίας, εξωτερικής και εσωτερικής εικόνας.