Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW: Υπερυψωμένος δρόμος μόνο για ηλεκτρικά

του Σωτήριου Χάλλα

Η BMW έχει σχεδιάσει έναν υπερυψωμένο μελλοντικό δρόμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά οχήματα.

Το BMW Vision E³ Way, το οποίο αναπτύχθηκε από το BMW Group Technology Office της Κίνας στη Σαγκάη, στοχεύει στην επίλυση της συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις. Η ονομασία ''E³'' σημαίνει ανυψωμένο (elevated), ηλεκτρικό (electric) και αποδοτικό (efficient).

Με αυτό το σκεπτικό, ο πρωτότυπος αυτός δρόμος θα είναι υπερυψωμένος πάνω από την υπάρχουσα οδική υποδομή και θα είναι αρθρωτός στο σχεδιασμό, καθιστώντας τον ιδιαίτερα οικονομικό να οικοδομηθεί.

Αν ο δρόμος ''E³'' γίνει πραγματικότητα, κάτι που μάλλον δε θα συμβεί, θα συνδεόταν με τους υπάρχοντες δρόμους μέσω ραμπών. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με σταθμούς μετρό, εμπορικά κέντρα και άλλους κόμβους κίνησης, όλα σε μια προσπάθεια να γίνουν οι καθημερινές μετακινήσεις γρηγορότερες και ασφαλέστερες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων, όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το οδόστρωμα θα περιορίζονται αυτόματα στα 25 χλμ./ώρα.

Σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό δρόμο, ο ''E³'' θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από οροφή και επομένως θα μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του μέσω ενός συστήματος ψύξης που θα χρησιμοποιεί φιλτραρισμένο βρόχινο νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως μέσο καθαρισμού του οδοστρώματος κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν η κίνηση των οχημάτων θα είναι μειωμένη.

"Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη βιώσιμη και αποτελεσματική κινητικότητα με υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες καθώς και τη δημιουργικότητά μας για να δημιουργήσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις όπως το BMW Vision E³ Way", δήλωσε ο Γκερτ Σούστερ αντιπρόεδρος έρευνας, νέων τεχνολογιών και καινοτομιών της BMW.

Σχετικά άρθρα

Aνάβαση Διονύσου Ενιαίο

Στον πρώτο -διπλό- αγώνα του φετινού Ενιαίου με τα Skoda Fabia 1.2 TSI ο Μίλτος Κύρκος ήταν ο νικητής και στα δύο περάσματα, κάνοντας έναν πολύ ωραίο δώρο στον εαυτόν του καθώς γιόρτασε τα 33 του χρόνια (όσα και τα χρόνια του Χριστού).

Γκραν Πρι Κατάρ

Το πρωτάθλημα του MotoGP για το 2018 άρχισε με το Γκραν Πρι του Κατάρ στη φωτισμένη πίστα του Losail.

Mercedes-Maybach

Παχιά δερμάτινα πολλαπλώς ρυθμιζόμενα καθίσματα, mini-bar με κρυστάλλινα ποτήρια, μπουκάλια σαμπάνιας, ξεχωριστές οθόνες για κάθε έναν από τους εκλεκτούς επιβάτες, όλα τα συστήματα infotainment και συνδεσιμότητας, περσίδες που απομονώνουν τα αδιάκριτα βλέμματα, φωτισμοί LED καθώς η επικοινωνία δε

Γκραν Πρι Αυστραλίας

Όλα έτοιμα λοιπόν για το φετινό κύκλο των παραστάσεων της Formula 1 με την αυλαία να ανοίγει την Κυριακή 25 Μαρτίου από το Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.  Είναι η πρώτη φορά που θα δούμε τα πολύχρωμα μονοθέσια να φέρουν το σύστημα προστασίας Halo πέριξ του κόκπιτ.

Olympic-Avis Greece

Ολοκληρώθηκαν οι κανονιστικές εγκρίσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού για τη μεταβίβαση της OLYMPIC Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.

Νissan - Datsun

Mεγάλη η αγωνιστική ιστορία της Datsun και στη συνέχεια ως Nissan στην αντίπερα όχθη του ατλαντικού, στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο λοιπόν του 41ου φεστιβάλ Mitty, ο μακροβιότερος αγώνας ιστορικών αυτοκινήτων στις Η.Π.Α., επιστρέφει στην ένδοξη διαδρομή του “Road Atlanta” στις 26-29 Απριλίου.

Γκραν Πρι Κατάρ, κατατακτήριες δοκιμές

Οι κατακτήριες στην πίστα του Losail στο Κατάρ ξεκίνησαν με το Q1 στο οποίο συμμετέχουν οι μικρότερης δυναμικότητας ομάδες. Από αυτή τη διαδικασία οι δύο πιο γρήγοροι οδηγοί είναι και αυτοί που παίρνουν το εισιτήριο για το Q2, εκεί που αναμετρώνται οι πιο δυνατοί συνδυασμοί.

Ανάβαση Διονύσου

Στη θρυλική διαδρομή των 5.5 χλμ. άνοιξε η αυλαία του πρωταθλήματος αναβάσεων με την ανάβαση Διονύσου.

Βαλεντίνο Ρόσι

Ξεκινάει το πρωτάθλημα του MotoGP για το 2018 και λίγο πριν οι καλύτεροι αναβάτες του κόσμου πάρουν τη θέση τους στο grid για τον πρώτο αγώνα στην πίστα του Losail στο Κατάρ ο πιο διάσημος μεταξύ των αναβατών και έναςς από τους πιο επιτυχημένους στην ιστορία του θεσμού υπέγραψε νέο συμβόλαιο.

Mitsubishi

Το Mitsubishi Colt είναι ένα μοντέλο το οποίο γνώρισε αρκετά μεγάλη επιτυχία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα ειδικότερα μέχρι που οι Ιάπωνες επέλεξαν να σταματήσουν την παραγωγή του.