Είστε εδώ

Τεχνολογία

BMW: Υπερυψωμένος δρόμος μόνο για ηλεκτρικά

του Σωτήριου Χάλλα

Η BMW έχει σχεδιάσει έναν υπερυψωμένο μελλοντικό δρόμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά οχήματα.

Το BMW Vision E³ Way, το οποίο αναπτύχθηκε από το BMW Group Technology Office της Κίνας στη Σαγκάη, στοχεύει στην επίλυση της συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις. Η ονομασία ''E³'' σημαίνει ανυψωμένο (elevated), ηλεκτρικό (electric) και αποδοτικό (efficient).

Με αυτό το σκεπτικό, ο πρωτότυπος αυτός δρόμος θα είναι υπερυψωμένος πάνω από την υπάρχουσα οδική υποδομή και θα είναι αρθρωτός στο σχεδιασμό, καθιστώντας τον ιδιαίτερα οικονομικό να οικοδομηθεί.

Αν ο δρόμος ''E³'' γίνει πραγματικότητα, κάτι που μάλλον δε θα συμβεί, θα συνδεόταν με τους υπάρχοντες δρόμους μέσω ραμπών. Θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με σταθμούς μετρό, εμπορικά κέντρα και άλλους κόμβους κίνησης, όλα σε μια προσπάθεια να γίνουν οι καθημερινές μετακινήσεις γρηγορότερες και ασφαλέστερες. Για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων, όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν το οδόστρωμα θα περιορίζονται αυτόματα στα 25 χλμ./ώρα.

Σε αντίθεση με έναν παραδοσιακό δρόμο, ο ''E³'' θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από οροφή και επομένως θα μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του μέσω ενός συστήματος ψύξης που θα χρησιμοποιεί φιλτραρισμένο βρόχινο νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται και ως μέσο καθαρισμού του οδοστρώματος κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν η κίνηση των οχημάτων θα είναι μειωμένη.

"Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη βιώσιμη και αποτελεσματική κινητικότητα με υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις. Χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες καθώς και τη δημιουργικότητά μας για να δημιουργήσουμε καινοτόμες προσεγγίσεις όπως το BMW Vision E³ Way", δήλωσε ο Γκερτ Σούστερ αντιπρόεδρος έρευνας, νέων τεχνολογιών και καινοτομιών της BMW.

Σχετικά άρθρα

Νέο Dacia Duster

Όταν παρουσιάζεται ένα μοντέλο χρησιμοποιούμε σχετικά αβίαστα τον όρο “νέο”, εδώ όμως ο χαρακτηρισμός αυτός αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, αφού η δεύτερη γενιά του Duster είναι τόσο πολύ καλύτερη από την παλιά που θα μπορούσε να έχει λανσαριστεί ακόμα και ως ένα εντελώς νέο μοντέλο.

Peugeot Αvenue Paris

Σε τροχιά Ντακάρ βρισκόμαστε καθώς μεταξύ 6-20 Ιανουαρίου 2018 στη Λατινική Αμερική είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο αγώνας που είναι συνυφασμένος με την περιπέτεια του μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

Volkswagen Polo GTΙ R5

Στη Μαγιόρκα ταξιδέψαμε για να οδηγήσουμε το νέο Volkswagen Polo GTI. Το οδηγικό μενού περιελάμβανε και μερικούς γύρους στην πίστα της εκεί όπου αποκαλύφθηκε το νέο Polo GTI R5. Σε 5θυρο αμάξωμα, καθώς η νέα γενιά του Polo, η 6η, διατίθεται μόνο με 5θυρο αμάξωμα. 

Νέα BMW M5

Τα πρώτα βίντεο με τη νέα BMW M5 έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους δείχνοντάς μας την οδηγική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει το νέο “θηρίο” των Βαυαρών.

SEAT Leon Cupra R

Χωρίς πολλές κουβέντες και καμία αναφορά σε λεπτομέρειες όπως οι χώροι το βίντεο που θα δείτε δείχνει μόνο 4 λεπτά και 11 δευτερόλεπτα καθαρλης οδηγικής απόλαυσης με το Seat Leon Cupra R.

Nissan

Η Nissan ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει δημόσιες δοκιμές της κοινόχρηστων αυτόνομων αυτοκινήτων στην Ιαπωνία το επόμενο έτος σε συνεργασία με την ιαπωνική εταιρεία λογισμικού παιχνιδιών, DeNA.

Mercedes AMG E63 S

Η νέα Mercedes-AMG E63 S είναι ένα πανίσχυρο μοντέλο αφού αποδίδει 612 ίππους και η ροπή της φτάνει τα 850 Nm νούμερα που της επιτρέπουν να επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3.5 δευτερόλεπτα.

Toyota

Η Toyota και η Panasonic ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να "αρχίσουν να μελετούν τη βιωσιμότητα" μιας συνεργασίας στον τομέα της κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Κίνα

Ακριβώς εκεί που νομίζαμε ότι η ιδέα ενός μηχανήματος αυτόματης πώλησης αυτοκινήτων είναι αρκετά παράξενη από μόνη της και δεν μπορεί να γίνει πιο παράξενη, ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba, μας παρουσιάζει τη μορφή αυτών των μηχανημάτων τα οποία θα θυμίζουν γάτα και θα ξεκινήσ

EuroNCAP

Εκτός από νεανικό χαρακτήρα και αντισυμβατική σχεδίαση το νέο Hyundai Kona έχει και ασφάλεια πέντε αστέρων, σύμφωνα πάντα με τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.