Είστε εδώ

Τεχνολογία

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο: Επανάσταση στα παιδικά καθίσματα! (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Ο αερόσακος είναι ίσως η σημαντικότερη ανακάλυψη σε ό,τι αφορά την παθητική ασφάλεια στο αυτοκίνητο και ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών στα τροχαία ατυχήματα.

Αρχικά αερόσακους συναντούσαμε μόνο μπροστά από τον οδηγό. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε μπροστά και από το συνοδηγό και πλέον συναντάμε πλευρικούς, τύπου κουρτίνας, ακόμα και αερόσακους για τα γόνατα.

Τώρα, η προστασία του επεκτείνεται και στα παιδιά καθώς η εταιρεία Maxi-Cosi που ανήκει στον καναδικό όμιλο Dorel δημιούργησε το πρώτο κάθισμα στον κόσμο για παιδιά με ύψος από 61 έως 105 εκατοστά το οποίο στα πλαϊνά έχει δύο μικρούς αερόσακους. Υπεύθυνος για το άνοιγμα των αερόσακων είναι ένας αισθητήρας επιτάχυνσης ο οποίος σε περίπτωση σύγκρουσης δίνει εντολή και η ανάπτυξη των αερόσακων γίνεται σε μόλις 0.05 δευτερόλεπτα.

Μετά από δοκιμές που έγιναν με προσομοίωση εμπρόσθιας σύγκρουσης βρέθηκε ότι με το συγκεκριμένο κάθισμα οι δυνάμεις που δέχεται το παιδί είναι μειωμένες κατά 55% συγκριτικά με ένα κάθισμα χωρίς αερόσακο.

Τεχνολογίες όπως αυτή συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση της ασφάλειας των παιδιών στο αυτοκίνητο όμως θα πρέπει να εξελιχτούν περαιτέρω και να μειωθεί το κόστος καθώς αυτή τη στιγμή η τιμή του καθίσματος που η πλήρης ονομασία του είναι Maxi-Cosi AxissFix Air είναι στα 636 ευρώ. Προς το παρόν η διάθεσή του καθίσματος γίνεται μόνο στη Βρετανία όμως σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Αμερικής - Κατατακτήριες

Η πίστα του ‘Ωστιν στο Τέξας φιλοξενεί το τρίτο Γκραν Πρι της χρονιάς με τις κατατακτήριες να έχουν έντονη την υπογραφή της Honda και του πρωταθλητή Μαρκ Μαρκέθ.

Bentley

Η εμπορική επέκταση της Bentley συνεχίζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου με πιο πρόσφατη κίνηση τα εγκαίνια του πρώτου και μοναδικού εκθεσιακού της χώρου στην Αρμενία.

Rolls-Royce Cullinan

Από το κρύο της Σκωτίας στον καύσωνα του Ντουμπάι βρέθηκε η νέα Rolls-Royce Cullinan, καθώς έχει περάσει στο τελικό στάδιο των δοκιμών εξέλιξης της.

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν

Το νέο ραντεβού είναι στις 29 Απριλίου για τον 4ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτοκίνηση 2018

Στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα διεξαχθεί η έκθεση αυτοκινήτου μεταξύ 10-18 Νοεμβρίου.

Χόρχε Λορένθο

Τα γεγονότα της Αργεντινής μεταξύ Μαρκ Μαρκέθ, Βαλεντίνο Ρόσι και Αλέιξ Εσπαργκάρο και η κόντρα που αναβίωσε μεταξύ των δύο πρώτων έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο άθλημα και πλέον δεν είναι λίγοι οι αναβάτες που ζητάνε άμεσες αλλαγές.

Lamborghini

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν supercars δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής την ίδια θετική αντίδραση απέναντι στην ηλεκτροκίνηση όπως οι εταιρείες που παράγουν πιο προσιτά αυτοκίνητα ωστόσο η Lamborghini προτίθεται να το αλλάξει αυτό.

Porsche

Η Porsche είναι μια εταιρεία που έχει μόνιμα ως στόχο να βρίσκει πού είναι τα όρια ανθρώπου και μηχανών και να τα ξεπερνάει και ο πιο αντικειμενικός κριτής των ορίων σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα είναι τα ρεκόρ τα οποία η γερμανική εταιρεία έχει βαλθεί να σπάσει.

McLaren

Η μόδα  των SUV είναι η πιο ισχυρή τάση στον κόσμο της αυτοκίνησης αυτή τη στιγμή και δε φαίνεται κάποιο σημάδι που να δείχνει ότι θα αλλάξει αυτή η τάση στο μέλλον, τουλάχιστον όχι στο άμεσο.

Alfa Romeo-Sauber F1

Το 2018 είναι μια από τις πιο σημαντικές χρονιές στην ιστορία της θρυλικής εταιρίας από το Mιλάνο.

Ο λόγος είναι η επιστροφή στην κορωνίδα του παγκόσμιου motorsport, τη Formula 1.