Είστε εδώ

Auto News

EuroNCAP: Hyundai Kona: Πεντάστερο το νέο crossover (video)

του Γιώργου Ψαρρά

Εκτός από νεανικό χαρακτήρα και αντισυμβατική σχεδίαση το νέο Hyundai Kona έχει και ασφάλεια πέντε αστέρων, σύμφωνα πάντα με τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.

Πιο αναλυτικά, στη μετωπική πρόσκρουση ο θάλαμος επιβατών του κορεάτικου crossover παρέμεινε σταθερός, ενώ καλή προστασία είχαν τα γόνατα και οι μηροί του οδηγού και του συνοδηγού. Στη μετωπική πρόσκρουση σε εμπόδιο πλήρους επιφάνειας ο οδηγός είχε καλή προστασία όπως και ο πίσω επιβάτης με εξαίρεση την περιοχή του στήθους, όπου εκεί η προστασία ήταν απλά επαρκής.

Στην πλευρική πρόσκρουση σε εμπόδιο όλες οι περιοχές του σώματος είχαν καλή προστασία, ενώ στη δυσκολότερη πλευρική πρόσκρουση σε στύλο μόνο το στήθος είχε επαρκή προστασία. Τα εμπρός καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα τους μπορούν να προστατέψουν τον αυχένα σε μια ενδεχόμενη οπίσθια πρόσκρουση, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα πίσω, καθώς η προστασία ήταν περιορισμένη.

Ο 6χρονος και ο 10χρνος επιβάτης του Kona είχαν καλή ή επαρκή προστασία στη μετωπική πρόσκρουση. Αν και το κεφάλι του μεγαλύτερου ανήλικου επιβάτη βγήκε εκτός του αερόσακου τύπου κουρτίνας στην πλευρική πρόσκρουση, έλαβε επαρκή προστασία στο σημείο αυτό. Ο αερόσακος του συνοδηγού μπορεί να απενεργοποιηθεί για την τοποθέτηση παιδικού καθίσματος, ενώ υπάρχει σαφής ένδειξη που ενημερώνει τον οδηγό για τη λειτουργία του συστήματος.

Το κεφάλι του πεζού είχε καλή προστασία πάνω στο καπό του Kona, αλλά περιορισμένη πάνω στις δύσκαμπτες κολόνες του εμπρός παρμπρίζ. Καλή προστασία από τον προφυλακτήρα είχαν τα πόδια και η λεκάνη του πεζού.

Στο βασικό εξοπλισμό με τα συστήματα ασφαλείας του Kona περιλαμβάνεται υπενθύμιση για τις ζώνες ασφαλείας των εμπρός και πίσω καθισμάτων, περιοριστής ταχύτητας, ενώ προαιρετική είναι η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας με τη βαθμολογία του Kona και το video από τις δοκιμές πρόσκρουσης.

Προστασία ενηλίκων, οδηγού-συνοδηγού: 87%

Προστασία παιδιών: 85%

Προστασία πεζών: 62%

Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας: 60%

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Tα μονοθέσια αποκαλύπτονται…

Το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 αρχίζει στις 25 Φεβρουαρίου, καθώς είναι η πρώτη μέρα των επίσημων δοκιμών όλων των ομάδων στην πίστα τη Βαρκελώνης, εν όψει της νέας χρονιάς.

BMW

Η BMW τον Σεπτέμβριο του 2017 παρουσίασε στην έκθεση της Φρανκφούρτης για πρώτη φορά το πρωτότυπο BMW Concept X7 iPerformance. Από τότε το έχει παρουσιάσει και σε άλλες εκθέσεις όπως στου Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο και επρόκειτο να υπάρχει και στην έκθεση του Ντιτρόιτ.

Ράλι Μόντε Κάρλο

Για 5ο συνεχή χρόνο η Hyundai Motorsport συμμετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι με στόχο την κατάκτηση των τίτλων, σε μια χρονιά όπου μαζί με τους τρείς επιπλέον κατασκευαστές (Ford, Citroen, Toyota) έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο.

McLaren

Κάθε χρόνο στην πίστα Laguna Seca γίνεται ο αγώνας Rolex Monterey Motorsports Reunion στον οποίο συμμετέχουν ιστορικά αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας και εποχής.

Ιστορικό Λε Μαν 2018

Το Le Mans classic είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγωνιστικά ραντεβού για τα ιστορικά αυτοκίνητα.

Είναι προγραμματισμένο για τις 6-7-8 Ιουλίου όπου τα 500 αυτοκίνητα που θα συμμετάσχουν έχουν «τρέξει» στις 24ώρες μεταξύ 1923-1981 και θα χωριστούν σε 6 κατηγορίες.

Lexus

Το LFA ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα της Lexus αλλά η παραγωγή του έχει σταματήσει από το 2012. Από τότε, η εταιρεία δέχεται πολλά αιτήματα τόσο από αντιπροσώπους της όσο και από πελάτες για να βγάλει ένα μοντέλο που να αποτελεί διάδοχο του LFA.

SEAT

Κοιτώντας ένα μοντέλο της SEAT αξίζει να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στο χρώμα του αμαξώματος του, καθώς η κάθε απόχρωση περνάει από μια πολύπλοκη διαδικασία.

Mercedes

Συνεχώς ακούμε από τις εταιρείες ανακοινώσεις για ολοένα και περισσότερα συστήματα αυτόνομης οδήγησης στα αυτοκίνητα όμως κανένα μοντέλο δεν έχει ξεπεράσει το δεύτερο επίπεδο αυτονομίας από τα συνολικά πέντε.

Nτακάρ 2018

Με το Νο 355 στο Ssang Yong Tivoli συμμετέχουν στον πιο γνωστό μαραθώνιο του κόσμου οι Φουέρτες-Βαγιέχο.

Crossovers

Η Datsun είναι μια εταιρεία η οποία στην Ελλάδα είναι γνωστή σχεδόν αποκλειστικά για τα pick-up της και κάποια επιβατικά που έβγαζε πριν από αρκετά χρόνια σε συνεργασία με τη Nissan στην οποία ανήκει.